Menu Close

De moestuin in week 33: overpeinzingen tijdens het verwerken van de bonen-oogst

Boontjes invriezen
Ik heb in de 2,5 week sinds we terug zijn van vakantie heel veel sperziebonen geoogst in de moestuin. We hebben er een paar keer van gegeten en ik heb naar schatting ongeveer een kilo weggegeven, en dan nog lag de groentela van de koelkast er gisteren helemaal mee vol. Teveel voor ons tweeën om allemaal op te eten en zonde om weg te gooien. En dus heb ik gisteren 1610 gram bonen in porties van 100 en 125 gram geblancheerd en ingevroren.

Zelfvoorzienend moestuinieren

Een prettig werkje waarbij ik heb nagedacht over echt zelfvoorzienend moestuinieren. Om dat te kunnen doen moet je veel tijd hebben. Want je moet niet alleen tuinieren, maar de oogst moet ook verwerkt worden. Maar als je daar de tijd voor hebt is het wel heel milieuvriendelijk. Ik heb de boontjes ingevroren in diepvrieszakjes, wat dan weer niet zo milieuvriendelijk is. Ten eerste de zakjes: die gooi je weg als je de boontjes ontdooit en opeet. Het zou beter zijn om diepvriesdoosjes te gebruiken. Maar zoveel doosjes heb ik niet, en al helemaal niet van het juiste formaat.

Ten tweede: de vriezer. Die gebruikt dagelijks stroom. Het mooiste zou zijn als je de boontjes kon inmaken. Dus met een echte inmaakketel en weckpotten. En dat je dan in de kelder (die hebben wij hier in Duitsland!) schappen vol hebt met keurig ge-etiketteerde potten met allerlei ingemaakte groenten.

Inmaken

Helaas beschik ik niet over een inmaakketel en dergelijke. Hopelijk komt het er ooit van (later als ik groot ben), want het lijkt me geweldig om op die manier al mijn groenten zelf te kweken en te verwerken voor de rest van het jaar. Er gaat echter wel een hoop ervaring aan vooraf schat ik zo in. En dan bedoel ik nog niet eens met het inmaken, maar vooral met het kweken van de groenten. Je moet voldoende oppervlak hebben om te verbouwen wat je nodig hebt, maar je moet ook een correcte inschatting kunnen maken van wat je allemaal nodig hebt. En ik zou een heleboel verschillende groenten willen verbouwen vanwege de broodnodige variatie.

Voorlopig stel ik mij tevreden met de tuin die ik heb. Daar kan ik nog een heleboel ervaring opdoen. En ondanks het niet hebben van een inmaakketel kan ik toch wel wat dingen energieloos goed houden.

Afgelopen week heb ik voor het eerst rabarber geoogst. Ik dacht dat je er na de langste dag niet meer van mag plukken en de zes (!) planten die ik heb zijn enorm gegroeid. Mijn vriendin Inge wees me er een week geleden op dat ik nog best mag oogsten, als er maar 3 tot 5 bladeren per plant overblijven. En dus heb ik rabarbercompote gemaakt en die was heerlijk! Met diksap en kaneel gezoet.

Vrienden van ons hebben een boomgaard, en ik heb hen gevraagd om een partijtje zoete appels. Dat duurt naar schatting nog 3 weken. Als het zover is ga ik rabarber-appel-compote maken. Met 50/50 rabarber en appels. Ik heb een heleboel potten met schroefdeksels gespaard en die ga ik gebruiken om de compote in te bewaren. Terwijl de compote gaar kookt zal ik de potten en deksels wassen met soda en omspoelen met kokend water. Als de compote klaar is stort ik deze kokend heet in de potten. Door ze zo vol mogelijk te doen en direct af te sluiten gaan ze vacuüm trekken. Ik zet de potten dan op hun kop en als ze helemaal afgekoeld zijn draai ik ze rechtop. Degenen waarvan het deksel niet hol is getrokken hebben niet vacuüm getrokken, en die moeten dus het eerste op.

Op deze manier heb ik al heel vaak appelmoes gemaakt en met groot succes. Vrijwel alle potten trekken vacuüm en zijn min of meer eindeloos te bewaren. Dus dat zal met rabarber-appel-compote ook wel lukken. Werkt overigens ook met zelfgemaakte jam.
Kortom, nog even geduld oefenen tot de zoete appels geoogst kunnen worden en dan: aan het werk!

Dagelijkse bonenoogst

Dagelijkse bonenoogstDit is de bonenoogst van gisteren. Niet zoveel, want het was relatief koud en erg nat. Ik oogst dagelijks tussen de 150 en 250 gram boontjes.

Rare boonDit is de meest opmerkelijke boon tot nu toe. Hij hing helemaal vrij aan de plant en toch groeide hij in een krul.

Dunnen en dikke bonenHoewel ik nu dus echt elke dag de bonenplanten aan een grondig onderzoek onderwerp en alle bonen die groot genoeg zijn oogst, zie ik blijkbaar toch ook dagelijks bonen over het hoofd. Want de bonen rechts op de foto waren denk ik de dag ervoor al groot genoeg om te oogsten, maar toen heb ik ze niet gezien. Ik word daar wel steeds beter in, maar het blijft lastig om de bonen te ontwaren. Ze hebben een uitstekende schutkleur. Daarbij vergeleken is het oogsten van de Blauwschokkers (kapucijners) een peulenschil.

Onverwachte oogst

Tomaat en peerVanmiddag was ik tussen de buien door even in de tuin en trof deze tomaat aan. Hij is gebarsten, waarschijnlijk als gevolg van de regen, dus ik heb hem binnen gehaald. Vanavond gaat hij door de sla.
De peer is de tweede die ik heb geoogst. Vorig jaar wist ik niet wanneer ik de peren moest oogsten en heb ze laten vallen. Toen zijn ze allemaal verrot 🙁 Inge vertelde me dat je kunt testen of ze rijp zijn om te plukken door ze voorzichtig te pakken en omhoog te buigen. Als ze dan van de boom afbreken zijn ze oogstrijp. Dat was met deze het geval.

De perenboom heeft niet veel vruchten, en de meesten hangen nogal hoog. De boom heeft erg veel waterloten die ik er hoognodig uit moet snoeien. Dan heb ik ook weer zicht op de peren. Ik hoop dat ik er nog deze week aan toe kom om beidde perenbomen te snoeien zodat ik het fruit, hoe weinig het ook is, dit jaar kan oogsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.