Menu Close

Mijn tuin in week 34: selectief wieden in de achtertuin

De achtertuin wk 34
Vandaag had ik eindelijk weer eens echt tijd voor de tuin. Dat was alweer veel te lang geleden en dat was te zien. De achtertuin was geheel begroeid, maar niet alleen maar met hetgeen ik zoal bedacht en gepland had. De randen van het gras waren een puinhoop, en in de borders hadden zich her en der planten gevestigd die ik er niet wilde hebben. Ik heb hard gewerkt en heb de helft van de achtertuin op orde kunnen brengen.

Dit keer heb ik het heel systematisch aangepakt. Ik ben een behoorlijk goed georganiseerd mens, maar in de tuin is altijd zoveel te doen dat ik vaak van het ene naar het andere overga zonder eerst iets af te maken. In principe maakt het dan ook weinig uit wat ik doe, want alles moet gebeuren, maar ik heb er dan niet zoveel voldoening van omdat mijn arbeid niet overduidelijk te zien is.

Maar vandaag heb ik het dus anders aangepakt. Ik had laatst al een beginnetje gemaakt met het opschonen van de achtertuin en daar ben ik mee verder gegaan. Gewoon rechts vooraan begonnen en alles wat ik tegenkwam aangepakt. Grasrandjes bijknippen, onkruid wieden en planten verplaatsen. Zo heb ik nu de hoek rechts achterin zelfs ingeplant! Met allemaal krijgertjes en aanwaaiers. Ik wil er nog wel graag 2 Rhododendrons bij planten, maar die zal ik wel moeten kopen. Dat komt nog wel.

De linker achterhoek was totaal begroeid met toorts-rozetten. Kleintjes en hele grote. Ik vermoed dat het zaad zich in mijn compost bevond, want anders snap ik niet hoe die zaadjes daar terecht zijn gekomen. Ik heb 3 planten laten staan, 5 planten opgepot om weg te geven, en de rest ligt nu op de composthoop. En dat is wat ik bedoel met selectief wieden. Sommige planten zaaien zich uit met tientallen of zelfs honderden tegelijk. Als je die niet allemaal wilt behouden, dan moet je dus selectief wieden.

En dat betekent even diep adem halen en dan doortastend te werk gaan. Het is wel een beetje vreemd om planten waar je bij het tuincentrum geld voor betaalt er gewoon uit te trekken en op de composthoop te gooien, maar je krijgt er een heleboel voor terug. Allereerst ruimte, en daar kun je dan weer andere planten zetten. En ten tweede, op de wat langere termijn, kostbare compost.

[nggallery id=24]

6 Comments

 1. Maaike Furler

  Ik weet niet hoe snel je een rhodondendron wilt hebben. Maar als je het zo goedkoop mogelijk wilt doen, kan je ook kijken of je vrienden hebt met een rhodondendron die je mooi vind. Het groeit als onkruid (ze hebben er niet voor niets zo’n last van in ierland) Mijn ouders hebben een keer een spontane aflegger gehad. Dus dan moet dat met een beetje hulp ook lukken.

  Ik heb ooit een kleine brandnetel gehad. Die bleef netjes op zijn plek in de schaduw en daar kwamen lieve kleine vlindertjes op af. Ik weet natuurlijk niet wat voor soort brandnetel jij hebt, maar miss is dit een suggestie. Ik ben nog steeds opzoek naar een nieuwe. Ik zie net dat je het verschil kan zien in de bloeiwijze. Bij de kleine staan de bloemaren rechtop, bij de grote hangen ze. Mocht het een kleine brandnetel zijn en je wilt hem nog steeds kwijt, dan ben ik zeker geïnteresseerd.

  • Karen Drost

   Hoi Maaike,

   Dank je wel voor je reactie 🙂

   Ik wil graag een Rhododendron met roze bloemen met een donkere vlek erin. Heb even gezocht en vond Furnival’s Daughter. En misschien nog een paarse erbij. Bijvoorbeeld Arthur Bedford.

   En wat de brandnetels betreft, dat zijn allemaal grote, met hangende bloeiwijzen. Ook daar komen wel vlinders op af. Maar wees gerust, ik slaag er nooit in om alle brandnetels te wieden. Ze hebben zich al lang uitgezaaid en wegens tijdgebrek ben ik vaak te laat en hebben de zaailingen zich ook al weer uitgezaaid. En zo blijf ik bezig. Want zo is het leven.

 2. Angèle

  Wat een heerlijk herkenbare blog heb je Karen. Het is of ik mijzelf zie schrijven in mijn tuindagboek. Je hebt ook dezelfde instelling zo te zien. Ik kom bij toeval op je blog maar ik zal wel vaker kijken.

  • Karen Drost

   Hoi Angele,

   Dank je wel voor je leuke reactie! Top dat je me zomaar gevonden hebt. En dat je ook meteen wat van je laat horen. Dat maakt het voor mij extra leuk om publiekelijk te schrijven. De slagroom op de taart zogezegd 🙂

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published.