Menu Close

De moestuin in week 34: kilo’s oogsten en verwerken

De moestuin wk 34
De moestuin gaat goed. Veel beter dan ik had verwacht in dit eerste jaar. Wie had ooit kunnen denken dat ik van zulke arme grond wekelijks kilo’s opbrengst zou gaan oogsten. Maar dat is dus wel wat ik momenteel doe. De afwisseling van warm weer met regelmatig regen maakt dat ik zelfs niet meer hoef te sproeien. Alleen de sla en andijvie die ik laatst heb uitgeplant, die geef ik na een warme droge dag een gieter water. Voor de rest redt alles zich uitstekend.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 34Over de wortel- en knolgewassen valt momenteel het minst te vertellen. Ik oogst meerdere keren per week worteltjes, die inmiddels wat meer last hebben van de wortelvlieg. Maar tot nu toe blijft er gelukkig voldoende over om te eten. De bietjes zijn volgroeid en moeten in rap tempo geoogst worden. We eten dus ten minste 1x per week bietjes, en ik denk dat ik ze binnenkort moet gaan inmaken. Ik las laatst op het blog Moesker’s Moestuin iets over wecken in de oven. Dat moet ik eens uitzoeken, want dat zou wat zijn voor de bietjes. Lekker met een appeltje…

Vruchtgewassen

Mais wk 34De maïs staat, sinds ik hem heb aangebonden, fier rechtop. Er is duidelijk verschil te zien tussen de maïs die links staat, en die rechts. Die aan de linkerkant heeft het moeilijk. Die aan de rechterkant doet het goed. Ze bloeien en hopelijk gaan ze lekkere kolven maken. Tussen beide kanten zit een gat. Blijkbaar zijn de omstandigheden daar zo bar (voor maïs) dat de zaden überhaupt niet zijn opgekomen. Maïs heeft volgens mij veel mest nodig om goed te groeien.

Tomaten wk 34Bij de tomaten is het momenteel een beetje spannend. Ze hebben veel groene vruchten, maar het is de vraag of die rijp gaan worden. Inmiddels heb ik alle planten getopt, want ze hebben allemaal meer dan genoeg vruchtentrosjes gemaakt. Ik oogst de tomaten zodra ze rood zijn, of als het erg heeft geregend (want dan barsten ze) zelfs als ze nog maar oranje zijn. Tot mijn genoegen zijn ze ook dan prima te eten. Lekker dus. Het gevaar schuilt hem nu in het weer. Het wordt vanaf nu wisselvalliger en minder warm dan de afgelopen weken (zeggen de deskundigen) en ik hoop dat mijn tomaten dat goed gaan doorstaan. Afwachten maar.

Pompoenen en courgettes wk 34De pompoenen en courgettes doen het fantastisch. Ik heb al 8 pompoenen geoogst en tot gebruik in de kelder op de vloer gelegd. Die blijven zo weken of zelfs maanden goed. En er zitten er nog veel meer aan te komen. De courgettes leveren dagelijks vruchten op. Ik heb een paar bladeren weggesnoeid zodat de zon de bloemen en vruchten kan bereiken, en ik ze ook beter kan zien.

Bijna 5 kg courgettesGeoogste courgettes die ik niet heb gebruikt heb ik in de koelkast bewaard. Dat was inmiddels zoveel dat 1 groentelade ermee vol lag, en ook de volgende lade al een aantal courgettes bevatte. Daar valt niet tegenop te eten, dus vandaag heb ik bijna 5 kg courgettes verwerkt.

HeksenketelDeze pan, die ik gekscherend mijn heksenketel noem, heb ik al zeker 10 jaar. De laatste jaren heb ik hem niet gebruikt en ik vroeg me af of ik hem misschien maar eens de deur uit moest doen. Vandaag was ik heel erg blij dat ik hem bewaard heb, want hij was precies groot genoeg om de courgettesoep die ik heb gemaakt te bevatten.

CourgettesoepIk heb ongeveer 800 gram kleingesneden uien zachtjes gesauteerd met 12 teentjes fijngesneden knoflook. Op laag vuur hebben ze 20 minuutjes staan pruttelen tot ze zacht maar niet bruin waren. Toen alle in stukjes gesneden courgettes (zeg maar 4,7 kilo) erbij plus 1,7 liter kokend water. Deksel op de pan en rustig laten doorkoken terwijl ik tuinkruiden ging oogsten. Ik heb flinke hoeveelheden majoraan, salie, tijm en rozemarijn klein gesneden en door de soep gedaan. Op smaak gebracht met 4 theelepels zeezout en 20 slagen zwarte peper uit de molen. Voila!

9 potten courgettesoepAangezien het teveel was om ineens op te eten heb ik de kokend hete soep overgedaan in 9 brandschone potten. Die heb ik tot de rand gevuld, deksel erop en aangedraaid en op z’n kop gezet. Zo staan ze nu af te koelen. Ik hoop dat ze allemaal vacuüm trekken zodat ze houdbaar zijn en ik komende winter een keer per week lekker makkelijk kan doen met eten en dan toch iets gezonds heb.

Koolgewassen

Rupsen in de koolrabi!Het blijkt niet eenvoudig om met succes zelf koolgewassen op te kweken. Eerst at een konijn de bloemkool, broccoli en boerenkoolplantjes op, nu zitten er rupsen in de koolrabi 🙁 Ik wil geen gif gebruiken, dus ik pluk dagelijks alle rupsen die ik zie van de planten af en gooi ze op de composthoop. Geen idee hoe snel ze lopen en of ze hun weg terug vinden naar de koolrabi, maar iets beters kan ik niet verzinnen. En het lijkt redelijk succesvol. De rupsen beperken zich tot de koolrabi.

Rode kool wk 34De naastgelegen rode kool ziet er goed en gaaf uit. Als dat zo blijft kan ik hier over een poosje wel een paar kolen oogsten.

Spruitkool wk 34De spruitkool die naast de rode kool staat ziet er ook goed uit en doet hij wat doen moet. Dat wil zeggen: hij maakt spruitjes 🙂 Zie je ze, daar in de okseltjes van de bladeren?

Bladgewassen

Bladgewassen wk 34De bladgewaasen liggen er mooi bij. Ik heb andijvie en rode eikebladsla door elkaar uitgeplant, gewoon omdat het er mooi uitziet. De Nieuwzeelandse spinazie groeit hard genoeg om er elke week een keer met 2 personen van te kunnen eten. Die bladeren zijn veel steviger dan die van de gewone spinazie en slinken veel minder. Je hebt er dan ook minder van nodig, maar het is wel een arbeidsintensief werkje om de bladeren te oogsten, aangezien je die blad voor blad moet plukken.

De prei vergeelt wk 34Ineens zie ik gele bladeren verschijnen bij de prei. Er is iets loos, maar wat? Op internet vind ik het antwoord: stikstoftekort. De prei moet dus mest hebben. Gelukkig heb ik vorige week 2 emmers verse paardenmest mee naar huis genomen.

GierIk heb de emmers afgevuld met water om zo gier te maken. Tot mijn teleurstelling vallen de paardenvijgen niet uit elkaar in het water. Dat gebeurt blijkbaar alleen met mest die nog warm is van het paard… Met een stok roer ik de boel door en probeer zo goed als het lukt om de vijgen los te maken. Ze willen niet echt en het is een beetje een gedoe.

Bakje gierIk schep met een bakje wat de gier op, roer dat nog eens goed door…

Gier bij de preien kieper dat dan bij de prei. Men voorspelt regen voor vanmiddag en ik ga ervan uit dat die regen er verder wel voor zal zorgen dat de voedingsstoffen uit de mest bij de worteltjes van de prei terecht komen. En dat de preien niet meer verder gaan met vergelen maar weer mooi groen doorgroeien.

Peulgewassen

Peulgewassen wk 34Bij de peulgewassen groeien alleen de sperziebonen nog. De kapucijners, doperwten en peultjes zijn echt voorbij. Zodra ik tijd heb ga ik ze rooien en ruimte maken om eventueel nog iets anders te zaaien. Misschien kan er wel een bladgwas op voor de winter. Dat moet ik nakijken. Maar dan moeten eerst die planten gerooid worden.

Sperziebonen wk 34De sperziebonen doen het zo goed dat ik vandaag weer ruim een kilo heb schoongemaakt, geblancheerd en in porties ingevroren. Daar gaan wij de komende winter nog heel vaak plezier van hebben!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *