Menu Close

De moestuin in week 35: peulgewassen gerooid

Het peulgewassen-bed wk 35
Afgelopen zaterdagochtend is Benno om kwart voor zes op de motor vertrokken om te doen wat hij het liefste doet: samen met een vriend motor rijden in Oostenrijk. Vrijdagavond komt hij weer thuis, en tot die tijd heb ik het rijk alleen en doe wat ik het liefste doe: paardrijden en tuinieren. En daarbij hoef ik nu even met niets en niemand rekening te houden, wat het echt tot vakantie maakt.

Peulgewassen moeten gerooidEigenlijk ben ik vrijdagmiddag al een beetje aan mijn vakantie begonnen. Toen ben ik namelijk de hele middag in de moestuin bezig geweest om de peulen te rooien. Zoals op bovenstaande foto te zien is stonden die er niet meer zo vrolijk bij. Oogsten was er al lang niet meer bij, en zo langzamerhand begon hun aanzien me te storen. Tijd voor actie dus.

Eerst nog even de keuken in om chocolaatjes te maken. Zodat ik tijdens mijn vakantie elke dag iets lekkers bij de thee zou hebben. Yeah, right… Niet dus, want ze waren letterlijk onweerstaanbaar, dus zaterdagavond waren ze al op.

Maar dat terzijde, terug naar de moestuin en de peulen die gerooid moesten worden.
De doperwten zijn eraf.De doperwten zijn eraf.

Doperwten-afvalAls je wat resteert van de doperwten zo ziet liggen valt het eigenlijk reuze mee. Toen het nog aan de stokken stond (hing) leek het veel meer.

Laatste doperwten-oogstEr hingen toch nog wat peulen tussen het bemeeldauwde gebladerte en natuurlijk kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om die weg te gooien.

Gedopte erwtenNa doppen had ik een flinke hand doperwten-zaad voor volgend jaar, en nog een handje vol doperwtjes om te eten. Die heb ik ‘s avonds door de sla gedaan.

Stokken eruitVervolgens heb ik de stokken eruit gehaald en het onkruid gewied.

Plantjes opgepotNiet alles bleek onkruid en ik heb weer het een en ander opgepot: 2 toortsen, 3 vingerhoedskruid en 3 moederkruid.

Laatste kapucijner-oogstDe kapucijners verging het net als de doperwten. Ook hier genoeg geoogst om volgend jaar weer te kunnen zaaien, en een handje vol die ‘s avonds (gekookt) door de sla zijn gegaan.

Peultjes wk 35In de peultjes zit nog wat leven. Sterker nog: ze bloeien zelfs nog. Maar ze leveren inmiddels geen lekkere peultjes meer op, dus ze gaan eraf.

Uitgezaaide peultjesZe hebben zich zelfs al uitgezaaid! Maar ik neem niet aan dat ze de winter overleven, dus deze kiemplantjes gaan op de composthoop.

Stinkende gouweDit onkruid, Stinkende gouwe, heb ik inmiddels behoorlijk weten terug te dringen. Ik heb dit jaar vrijwel iedere plant voordat hij bloeide en zaad zette gerooid, en dat scheelt een slok op een borrel in de hoeveelheid die nu nog opkomt.

AkeleiIk kan me wel voorstellen dat mensen de Stinkende gouwe en de Akelei door elkaar halen. Maar als je ze goed bekijkt zie je toch wel duidelijk verschil. Dit is een akelei, en die heb ik opgepot. Mijn kwekerijtje is al aardig vol.

Peulgewassen-bed schoonNog even de bovenste laag een beetje losgewoeld en geharkt, en het ligt er weer keurig bij. Ik denk dat ik hier veldsla en spinazie voor komend najaar en winter ga zaaien.

Composthoop is volAl doende is de composthoop (op de foto achteraan) behoorlijk vol geworden. Nu moet ik echt de oudste hoop (op de foto vooraan) gaan omzetten.

Yacon wk 35Tenslotte nog een foto van de Yacon van vanmiddag. Gewoon omdat ‘ie zo ongelooflijk mooi is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *