Menu Close

Mijn tuin in week 36: lekker veel gedaan!

Achtertuin wk 36
Een keer per jaar heb ik een week paardrij- en tuin-vakantie. Dit jaar is dat deze week. Ik heb dan ook sinds zaterdag vele uren in de tuin doorgebracht. En dan niet zittend op een stoel met een boekje, maar meestal gehurkt of geknield in of naast een border, onkruid wiedend en ondertussen bedenkend wat ik wil veranderen aan de tuin.

Want zo gaat dat met een tuin. Hij is nooit af en voortdurend aan verandering onderhevig. Allereerst doordat hij bevolkt wordt door levende wezens (planten) die zich niet altijd wat aantrekken van de intenties van de tuinier. En ten tweede omdat je als tuinier steeds weer nieuwe ideeën opdoet door wat je elders ziet, of door wat er zich in de tuin voordoet.

Terwijl ik dus zo bezig was in de voortuin bedacht ik dat die eigenlijk nog helemaal niet zo vol is. Zeker na het wieden van het onkruid vallen er gaten, maar nu valt het me ook op dat er erg veel plekken zijn waar steeds maar hetzelfde groeit. Daar zou ik graag veel meer variatie willen zien. En omdat het nu september is heb ik op internet gezocht naar planten die nu nog bloeien, ter aanvulling van wat er al staat.

Dat maakt acuut vreselijk hebberig. Alles is te koop, maar een van de charmes van tuinieren vind ik nou juist het feit dat eigenlijk alle tuiniers bereid zijn hun weelde met anderen te delen. Dat is de reden voor mijn eigen kwekerijtje en mijn zaden-verzamelwoede. Zo kan ik anderen een plezier doen met het teveel uit mijn tuin. En andersom ben ik echt niet te verlegen om stekjes te vragen.

Maar ik heb ook nog enkele tientallen enveloppen e.d. met zaadjes die ik reeds gekregen of zelf verzameld heb. Dus ik heb mij nu vast voorgenomen om die komend voorjaar allemaal te gaan zaaien. Als alles opkomt zal dat al een enorme boost geven aan het plantenbestand in mijn tuin. En als echt alles opkomt heb ik wederom veel te veel en valt er een hoop weg te geven.

[nggallery id=26]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *