Menu Close

De moestuin in week 36: gezaaid voor het najaar en de winter

moestuin wk 36
In de moestuin wordt het in hoog tempo herfst. Ik zie het vooral aan de meeldauw die nu her en der om zich heen grijpt. Ik kijk het zo lang mogelijk aan en heb geen haast om de tuin op te ruimen. De deskundologen blijven voor de komende tijd nog heel aardig weer voorspellen met temperaturen rond de 20 graden. Als ze gelijk hebben zou het zonde zijn om nu al de tomaten e.d. te rooien.

Wortel- en knolgewassen

Yacon wk 36Ik ben hevig verliefd op de Yacon. Wat een schitterende plant! Ik lees net dat je rond de eerste vorst de knollen kunt oogsten, maar dat hij voor die tijd ook nog gaat bloeien. Het houdt dus voorlopig nog niet op met deze pracht.

Rechts van de Yacon staan de bietjes, links -in de verdrukking- goudsbloemen. Erachter zie je de bloemen van de afrikaantjes. Die staan tussen de winterpenen. Links daarvan staan een rijtje stengeluitjes en een rijtje venkel, maar die zijn op de foto onzichtbaar. Ze doen het echter goed. Ik kan binnenkort de eerste stengeluitjes oogsten, en ik denk dat ik wat jonge venkel uit de rij moet oogsten om de andere planten meer ruimte te geven om uit te groeien.

wortel- en knolgewassen wk 36Vooraan rechts zie je het loof van de pastinaken. Volgende week ga ik bekijken hoever die zijn. Ik heb een verschrikkelijk lekker recept voor pastinaaksoep en ik hoop daar de komende maanden met grote regelmaat van te kunnen gaan genieten.

Links van de pastinaken staat nog een rijtje zomerwortelen maar daar is weinig meer van te zien. De afrikaantjes staan daartussen en die zie je nog wel. Achter de pastinaken staat een bedje wortelpeterselie, maar die is veel minder hoog dan de pastinaken en dus nauwelijks zichtbaar. Helemaal linksboven op de foto zie je de venkel en als je goed kijkt ook de stengeluitjes.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 36Ik twijfel inmiddels dagelijks of ik de tomaten groen zal oogsten en de planten zal rooien. Ze zien er namelijk niet meer zo mooi uit en worden met de dag slechter. Vooralsnog oogst ik de vruchten als ze een beetje oranje zijn en leg ze dan in de vensterbank om af te rijpen. Dat gaat redelijk goed; er zit wel een aantasting in waardoor sommige vruchten deels bruin worden (fytophtora?). Ik had per ongeluk een knalgroen tomaatje afgebroken, maar die wil absoluut niet oranje kleuren, laat staan rood. Vandaar dat ik niet sta te springen om de vruchten nu groen te oogsten…

Van de komkommer heb ik gisteren tot mijn verbazing en genoegen nog een prachtige vrucht geoogst. Dat is nummer 7 en er zit er nog eentje aan te komen. Lang niet alle bloemen die de plant had hebben zich tot vruchten ontwikkeld, maar 8 vruchten van 1 plant vind ik een mooi resultaat. En het zijn echt lekkere komkommers. Ik ben niet zo’n liefhebber van komkommer, ik vind ze een beetje smakeloos. Maar die uit mijn eigen moestuin zijn hartstikke lekker en smaakvol! Ik eet ze dagelijks op brood (met plakjes tomaat uit eigen tuin) en in de sla.

Pompoen wk 36De pompoenplanten hebben ineens enorm last van meeldauw en de bladeren sterven in hoog tempo af.

Rijpe pompoenEr liggen nog 2 vruchten te rijpen, wat het totaal op 10 brengt. Net als bij de komkommer hebben lang niet alle bloemen zich tot vruchten ontwikkeld. Er zitten nog steeds bloemen aan de planten, maar ik kan me niet voorstellen dat zich daar nu nog pompoenen uit zullen ontwikkelen. Ik laat ze echter nog maar even met rust voor het geval ik me vergis.

Mais wk 36De maïs doet het erg goed. Iedere stengel heeft 1 of 2 kolven waarvan sommigen al heel dik zijn. Geen idee eigenlijk of ik die nu al kan oogsten. Gewoon maar eens de proef op de som nemen denk ik.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 36In het zaaibed van de koolgewassen staan nog altijd koolrabi, spruitkool en rode kool die ik elders niet kwijt kon. Met name de spruitkolen doen het hier goed. Die gaan nog wel voor wat opbrengst zorgen denk ik, op voorwaarde dat ik de rupsen en dagelijks uit pluk.

Rucola en raapstelenDit deel van het kolenvak heeft al die tijd braak gelegen, maar nu heb ik het schoongemaakt en er 2 rijtjes rucola en 2 rijtjes raapstelen gezaaid. Die had ik oorspronkelijk bij de bladgewassen gepland, maar daar is geen plek meer en qua wisselteelt vind ik het bij nader inzien beter om ze bij de kolen te houden. En vanwege het mislukken van de bloemkool, broccoli en boerenkool is er meer dan genoeg ruimte bij de kolen.

Uitgeplante koolplantenDe uitgeplante koolrabi, rode kool en spruitkool doen het goed. De koolrabi heeft nogal last van rupsen en ik doe mijn best om die dagelijks op te sporen en te verwijderen. Het koolwitje heeft een duidelijke voorkeur voor koolrabi. Spruitkool wordt ook wel op prijs gesteld, maar minder. En rode kool eigenlijk nauwelijks.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 36Dit vak ziet er het mooiste uit, dankzij de afrikaantjes tussen de prei en de rode eikenbladsla die nu ook nog eens gaat bloeien. Ondanks dat is hij nog prima eetbaar, dus het zal niet meer zo lang duren voordat de laatste doorgeschoten kroppen van de tuin af zijn. Gelukkig doet de volgende generatie het ook goed, dus voorlopig zit ik niet zonder sla.
De Nieuwzeelandse spinazie (achter de prei) doet het uitstekend. Hiervan oogst ik twee keer per week een paar handen vol.

Peulgewassen

Boontjes wk 36Van de peulgewassen staan alleen de sperziebonen nog. Die gaan maar door met het produceren van boontjes, dus ik oogst nog dagelijks. Op de ruimte die is vrijgekomen na het rooien van de andere peulgewassen heb ik grote Noordhollande veldsla en spinazie (winterreuzen) gezaaid. Later deze maand kan ik beide nogmaals zaaien en zo hoop ik tot ver in het najaar en wellicht tot in de winter nog te kunnen oogsten uit eigen tuin. Dat is natuurlijk ook erg afhankelijk van het weer; als het al vroeg gaat vriezen houdt het oogstseizoen op. Maar krijgen we een milde winter, dan kan ik misschien nog wel tot in januari oogsten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *