Menu Close

Franse bonensalade

Franse bonensalade

Franse bonensalade
Tientallen jaren geleden kocht mijn opa een oude boerderij aan de Tarn in Frankrijk. Iedereen verklaarde hem voor gek maar dat weerhield hem niet. Hij liet de boerderij opknappen en ook de schuur (grange) werd tot huis verbouwd. Beneden aan de rivier lag een grote grasvlakte met hoge populieren, en er was toegang tot de Tarn. De ideale vakantiebestemming dus. Hij noemde het ‘La Balme’.

Iedere zomer vierden wij daar vakantie. En wij niet alleen, ook mijn ooms en tantes met hun kinderen waren er. Er was genoeg plek voor ons allemaal, want onder de populieren kon gekampeerd worden. Niet zo gek dus dat mijn hele familie van moeder’s kant meer of minder francofiel is.

Later, toen opa’s kleinkinderen niet meer zo klein waren, verkocht hij La Balme. Als pater familias hechte hij er echter wel aan dat we ten minste een keer per jaar allemaal bij elkaar kwamen, en zo ontstond de traditie van een familiefeest. Altijd in het weekend rond 21 juni; de langste dag, en het begin van de zomer. Het werd ons niet in dank afgenomen als we niet kwamen, maar het was altijd bere gezellig, dus de meesten van ons kwamen elk jaar.

Toen mijn opa 18 jaar geleden op 96-jarige leeftijd overleed was het ineens gedaan met de familiefeesten. De familie dreef uiteen. Tot een paar jaar geleden een van mijn nichten het initiatief nam voor een neven- en nichtendag. En zo herleeft de traditie, zij het op kleinere schaal.

Afgelopen zondag was het weer zover. We waren te gast bij mijn nicht in Velp en iedereen had iets meegenomen voor het eten. Dat was weer ouderwets gezellig en lekker. Want mijn familie is culinair goed onderlegt en heeft er ook aardigheid in om te koken. Er is heel wat afgekletst terwijl we genoten van alle lekkere gerechten.

Ik weet niet precies wat het is met familie, maar het heeft iets aparts. Dat heeft waarschijnlijk te maken met een gedeelde historie. We kennen elkaars verhalen en hoeven wat dat betreft niets uit te leggen. En dat is prettig. En door de gedeelde historie voelt het o zo vertrouwt. Ik heb er in elk geval intens van genoten!

Ik had 2 salades meegenomen en er werd me gevraagd naar het recept van de bonensalade, dus hier komt ‘ie. Franse bonensalade vanwege ‘the french connection’ van onze familie. En natuurlijk omdat er Franse bonen doorheen gaan.

Franse bonensalade

Franse bonensalade

Salade van sperziebonen en cherrytomaatjes met een enigszins zoete dressing door het gebruik van balsamico azijn. Lekker en praktisch, want je kunt hem gerust een paar uur van te voren klaarmaken. Daar wordt 'ie alleen maar lekkerder van, want dan trekt de smaak van de dressing in de bonen.
Cook Time 30 mins
Total Time 30 mins
Servings 6 personen

Ingredients
  

 • 250 g cherrytomaatjes
 • 1 tl palmsuiker
 • 450 g Franse bonen haricoverts of sperziebonen
 • 6 el olijfolie extra vierge
 • 3 el balsamico azijn
 • 1 tl mosterd
 • 2 tenen knoflook
 • peper en zout

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Was de tomaatjes en snijd ze doormidden. Leg de gehalveerde tomaatjes op een vel bakpapier op een bakplaat en strooi er suiker, peper en zout overheen. Bak de tomaatjes in 10 minuten in de oven en laat ze afkoelen.
 • Was de bonen en verwijder de uiteindjes. Kook ze in ca. 5 minuten in water met een beetje zout tot ze net gaar zijn.
 • Maak ondertussen de dressing: klop de olie, azijn, mosterd, fijngesneden knoflook, peper en zout door elkaar.
 • Giet de bonen af, doe ze in een slakom en giet er onmiddellijk de dressing overheen. Meng bonen en dressing goed door elkaar en laat de bonen afkoelen terwijl je zo af en toe de boel omschept.
 • Garneer de bonen met de tomaatjes en serveer de salade.
 • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating