Menu Close

De moestuin in week 38: het wordt langzaam kaler

De moestuin wk 38
Hoewel sommige gewassen nog volop groenten produceren wordt het zo zoetjesaan toch wel steeds kaler in de moestuin. Gisteren heb ik een paar uur besteed aan het wieden van onkruid en dat verandert het aanzien van de tuin ook nogal ingrijpend. Zwarte grond wekt een andere indruk dan grond die begroeit is met onkruid…

Onkruid gewiedDit beeld geeft me, na zo’n middag hard werken, enorm veel voldoening. Als de boel dan toch leeg staat, dan wil ik ook graag dat het echt leeg is. Zelfs de paadjes liggen er keurig bij.

Al wiedend heb ik de planten van heel dichtbij kunnen bekijken en zijn me allerlei dingen opgevallen die ik eerder nog niet had gezien.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 38Het teeltbed met de wortel- en knolgewassen staat momenteel nog het volst van alle bedden. Daar valt ook nog wel een poosje te oogsten verwacht ik, want een heel aantal groenten is nu pas zover dat ik ze kan gaan oogsten.

Bietjes wk 38Bietjes zijn een heel gemakkelijk gewas. Ze hebben niet te lijden onder aanvallen van vliegjes, wurmpjes of rupsen en het gaat eigenlijk altijd goed met ze. Ik heb alleen een keer een bietje geoogst waar iemand (vermoedelijk het konijn) een hapje uit genomen had. Er staan naar schatting nog voldoende bietjes in de moestuin om er 3 a 4 x met ons tweetjes van te eten.

Venkel wk 38De venkel is prachtig en groeit voorspoedig. Alleen in de topjes van het loof verschijnen wat gele blaadjes. Ik weet niet waar dat op duidt en of ik daar wat aan moet doen. Ik heb tot nu toe 1 venkeltje geoogst en door het eten verwerkt, en dat was lekker. Vanavond gaat er nog eentje door de curry. Nadat ik de venkel gezaaid had heb ik niet gedund. Zo dicht stonden ze ook niet op elkaar. Maar nu ze beginnen uit te groeien wordt het toch wat dringen geblazen, dus ik oogst er knollen tussenuit zodat de overblijvende knollen de ruimte hebben om uit te groeien.

Stengeluitjes wk 38De stengeluitjes die je op deze foto ziet (als je goed zoekt) staan veel te dicht bij de venkel. Die groeit er helemaal overheen. Dat ga ik volgend jaar dus anders doen. Nu is het een kwestie van de stengeluitjes oogsten en misschien wat loof van de venkel afknippen.

Winterwortels wk 38Tijdens het wieden viel mijn oog op deze winterwortel. Zo te zien is die al behoorlijk dik. Ik zal dus binnenkort maar eens zo’n wortel oogsten om te bekijken of ze al groot genoeg zijn. Waarschijnlijk wel, als ik dit zo bekijk.

Winterwortels met afrikaantjesIk ben erg benieuwd of de wortelvlieg ze heeft gevonden. Er staan afrikaantjes tussen en die ruiken nogal sterk en zien er anders uit dan wortelloof. Hopelijk leidt dat de wortelvlieg om de tuin. Letterlijk!

Yacon met goudsbloemenToen de Yacon nog een Yaconnetje was heb ik er goudsbloemen naast geplant. Wist ik veel dat de Yacon zo groot zou worden… En nou hangen de goudsbloemen ook nog precies de verkeerde kant op, namelijk naar de Yacon toe, waardoor ze er bijna onder verdwijnen. Deze goudsbloemen hebben nogal lange stengels gemaakt en zijn gaan liggen. Die kan ik in het vervolg dus beter tussen andere planten zetten zodat ze daar steun aan hebben.

Vlinder op YaconEn juist toen ik aan het fotograferen was bezocht deze vlinder de moestuin. Hier zit hij op de Yacon. Die bloeit nog niet, dus voor een vlinder is hij niet interessant. Of zou de vlinder er eitjes op leggen?

Vruchtgewassen

Mais wk 38Er zitten heel veel dikke kolven in de maïs. Daar moet ik er ook maar eens een van oogsten om hem van binnen te bekijken. En dan uitzoeken hoe ik maïskorrels kan inmaken, want het kon wel eens teveel zijn om meteen allemaal op te eten.

Courgette wk 38De courgettes worden een steeds woestere bende. Gisteren ontdekte ik 3 hele dikke courgettes. Die waren tot dan toe aan mijn aandacht ontsnapt. Ze zaten helemaal onderaan de planten en er groeiden bladeren overheen. Pas toen ze onder die bladeren uit piepten kreeg ik ze in de gaten. Dat wordt dus weer soep maken.

Paprika's wk 38De paprikaplant heeft 2 paprika‘s en het ziet er zowaar naar uit dat die rijp gaan worden. Hij heeft ook nog bloemen en kleine vruchten, maar daar heb ik mijn twijfels bij. De plant is erg klein. Volgens mij kunnen ze veel groter worden, maar hij heeft het hele seizoen in de verdrukking gestaan tussen de komkommer en de tomaten. Het is een wonder dat er überhaupt nog wat van is gekomen.

Komkommer wk 38Deze komkommer ontdekte ik pas toen ik vanmiddag aan het fotograferen was. Terwijl hij er zo te zien al een tijdje hangt. Gek dat je ze zo volkomen over het hoofd kunt zien. Nou hebben ze best een goeie schutkleur, maar toch.

Koolgewassen

Kolen zaaibedIn het zaaibed van de kolen staan nog altijd de plantjes die ik niet heb uitgeplant. Ik heb daaruit laatst zowaar een koolrabi geoogst. Verder zijn de goudsbloemen die ik ernaast heb geplant bijzonder fraai. Qua kolen is het echter niet zoveel. Ik denk dat ik vanavond wat blad oogst van de bloemkolen, want die zijn nog altijd heel klein en ik geloof niet dat daar ooit nog kolen in gaan komen. Maar het blad is ook eetbaar en kan vanavond door de curry.

RucolaGisteren stonden hier nog 2 rijtjes hoopgevende blaadjes rucola. Vandaag moet je heel erg goed kijken wil je er überhaupt nog wat groens ontdekken. Het konijn is blij met mij. Die gevoelens zijn niet wederzijds.

RaapstelenBij de raapstelen lijkt het drama iets minder groot. Die waren echter al wat hoger dan de rucola.

Raapstelen van dichtbijVan dichtbij wordt duidelijk dat het konijn ook bij de raapstelen flink heeft huisgehouden. Alle malse delen zijn eraf gegeten. Misschien komt het nog goed, net als indertijd bij de pluksla. Hoop doet leven.

Rode koolIk denk dat ik uiteindelijk 3 echte rode kolen zal kunnen oogsten. Niet mega-groot, maar dat hoeft ook niet. De andere planten hebben nog altijd geen dicht hart gevormd, alleen losse bladeren. Ik gun ze nog even tijd, maar er komt een moment dat ik die planten ga oogsten en de bladeren ga verwerken. Allemaal samen zal het best een maaltje voor 2 personen opleveren.

Spruitjes wk 38Spruitjes!

KoolrabiTot nu toe heb ik 3 koolrabi‘s geoogst. Die waren erg lekker en er mankeerde helemaal niets aan. Er zitten er nog een paar aan te komen. Deze die je hier ziet, die gaat vanavond door de curry.

Rups op koolrabiDit oogst ik ook dagelijks: rupsen. Ik pluk ze van de koolplanten af en gooi ze in de gier… Niet fijn voor de rupsen, maar zo verworden ze tot mest voor de tuin en dienen ze toch een doel.

Bladgewassen

Sla en andijvie wk 38De rode eikenbladsla en de andijvie staan er mooi bij. Blijkbaar houdt het konijn er niet van. Dat zal dus wel een mannetje zijn 😉

Nieuwzeelandse spinazie wk 38De Nieuwzeelandse spinazie groeit nu zo hard dat ik er gisteren een paar uitlopers af heb gehaald. Die groeiden namelijk door de sla en andijvie heen, en die begonnen daaronder te lijden. Nu is het paadje tussen de spinazie en de sla en andijvie ook weer enigszins begaanbaar, wat ook wel prettig is.

Prei wk 38Van de 3 rijen prei lijkt de buitenste rij te zijn aangevreten. De andere twee rijen staan verscholen tussen de Afrikaantjes en zien er gaaf uit. Ik verdenk wederom het konijn.

AfrikaantjeDetail van een van de afrikaantjes tussen de prei. Prachtig toch?

Peulgewassen

Sperziebonen wk 38De sperziebonen-planten worden steeds geler.

Detail sperziebonenEr vallen zelfs al gaten in het bladerdek.

Bloei sperzieboonZe bloeien echter onverstoorbaar door.

Sperziebonen; detailEn leveren nog dagelijks oogstbare bonen op.

Veldsla en spinazieDe veldsla en spinazie die ik alvast in het peulgewassen-vak heb gezaaid doen het goed.

De spinazie komt opDe spinazie komt op. Gelukkig houdt het konijn daar ook al niet van.

Rabarber

Rabarber wk 38Ik heb rabarber geoogst en er compote van gemaakt. Met appels voor het zoet. Ik had 2 kilo rabarberstengels, wat best een flinke bos is. Maar het is nog geen kwart van wat er nog van de planten af kan volgens mij.

Rabarberplanten van de andere kantWant zo zien die planten er van de andere kant uit. Sommige mensen hebben me gewaarschuwd dat de stelen nu hard zouden zijn. Niks van waar; ze zijn rood en mals en lekker. Ik ga dus nog meer compote maken. Gelukkig zijn de zoete appels (Elstar) nu heel goedkoop, want appels uit eigen tuin heb ik (nog) niet.

Composthoop afgedekt met rabarberbladDe bladeren van de rabarber zijn perfect als afdekking voor de composthoop. En dat staat ook nog wel mooi vind ik.

Toekomstig rabarberbedIk denk dat ik komend najaar 2 rabarberplanten verplaats naar dit bed en de rest weggeef. Dit bed heeft het hele jaar leeg gestaan, afgezien van de wilde wingerd die er in staat en die sinds kort begint te groeien. De bodem is extreem arm, want er zit veel geel zand doorheen, dus voordat de rabarber erin gaat zal ik daar veel compost en/of mest doorheen werken. In het bed waar de rabarber nu staat wil ik volgend jaar aardbeien zetten, want daar wil ik wel wat meer van hebben dan ik nu heb.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *