Menu Close

Mijn tuin in week 39: zaden-aanbod

PaddestoelDeze paddestoel staat momenteel in de schaduwborder. Ik ben geen getalenteerd fotograaf, maar zo af en toe lukt het me toch om een heel mooi plaatje te schieten. Dit is een voorbeeld van zo’n toevalstreffer. De paddestoel is nauwelijks groter dan een champignon. Hij is door het mos heen gegroeid, vandaar het sliertje mos op zijn hoed. Hij heeft verder niks te maken met het onderwerp van dit blog, maar deze foto wilde ik je niet onthouden.

Zaden-fetish

Ik kan het maar beter bekennen: ik heb een zaden-fetish. Ik kan nauwelijks een uitgebloeide plant voorbij lopen zonder op z’n minst te controleren of hij zaden heeft geproduceerd. En als hij dat heeft gedaan zal ik meestal proberen om wat van die zaden te bemachtigen. Die vouw ik dan in een stukje papier. Thuis doe ik ze in een envelopje en schrijf erop wat het is (als ik dat al weet) en waar ik ze vandaan heb.

Het stomme is dat ik er maar zelden toe overga om dergelijke veroveringen ook daadwerkelijk te zaaien. En dat is echt stom, want zaden verliezen elk jaar wat van hun kiemkracht. Op dit moment heb ik zaden van ongeveer 50 verschillende soorten bloemen die ik dit jaar en vorig jaar heb verzameld; een hele la vol. Mijn tuin heeft nog best plek voor nieuwe aanwinsten, dus ik heb me heilig voorgenomen om komend voorjaar al die zaden te zaaien en zo mijn collectie tuinplanten flink uit te breiden.

Logistiek gaat dat nog een hele uitdaging worden. Want ik wil in het vroege voorjaar beginnen met zaaien, en dat betekent dat ze binnen moeten staan. Maar waar laat ik dat? Het zal wel druk worden op de vensterbanken van ons huis. Ik ben alvast begonnen met het opsparen van lege wc-rolletjes. Want als je die rechtop zet en vult met aarde, dan heb je prima zaaipotjes die niks kosten.

Zaden delen

Maar ik verzamel niet alleen zaden van planten die ik nog niet heb. Ik oogst ook de zaden van de planten uit mijn eigen tuin. De meesten zaaien zichzelf uit of zijn vast, dus voor mezelf hoef ik die zaden niet te oogsten. Maar het is zo leuk om anderen een plezier te kunnen doen met een zakje zaad, en aldus loopt een hobby uit de hand…

Zakjes zaadIk heb pergamijnzakjes gekocht om de zaadjes in te doen. Dat zijn zakjes van heel dun papier die normaliter gebruikt worden door postzegelverzamelaars. Maar ze lenen zich uitstekend voor zaadjes. Doordat ze van papier zijn gaan de zaadjes niet schimmelen ofzo. Inmiddels heb ik bijna 500 zakjes gevuld, en het einde is nog niet in zicht, dus ik heb vorige week weer 1000 zakjes besteld.

ZadenEerst deed ik de zakjes in deze doos met 8 vakjes. Maar ja, die was al heel gauw vol.

Schoenendoos met zaadjesInmiddels ben ik overgeschakeld op een schoenendoos waarin ik zelf een eenvoudige vaksverdeling heb gemaakt. Met papiertjes ertussen om de ene soort van de andere te onderscheiden. Ik heb een pak computer-etiketten gekocht om de namen erop te drukken. Dat lijkt me iets efficiënter dan ze er met de hand op te schrijven.

Allium-zaad schonenIk ben momenteel bezig om het zaad van de grote Allium uit zijn hulsjes te pulken. Sommige zaden laten zich heel gemakkelijk winnen. Bijvoorbeeld papaver en akelei. Die hoef je alleen maar op hun kop in een emmertje te zetten en de zaden vallen er probleemloos uit. Andere zaden laten zich niet zo gemakkelijk opvangen. Zoals deze Allium. Die moet ik bijna zaadje voor zaadje uit de hulsjes pulken. Ik vind dat wel een prettig werkje. Heel meditatief.

Ik heb ca. 30 verschillende soorten in de aanbieding. Onder het kopje “Zaden” vind je de hele lijst. Ik ben van plan om bij elke soort op z’n minst foto’s te plaatsen, maar eerst moeten alle zaden in zakjes zitten en moeten er etiketten op. Dan ben ik zover dat ik ze kan gaan opsturen naar liefhebbers. Maar ga gerust kijken en laat me weten wat je wilt hebben. Dat is voor mij een extra stimulans om door te gaan met het schonen van de zaden!

Zelfvoorziening

Er is momenteel een hoop te doen in de wereld rondom het zelf winnen van zaad. Als het aan Monsanto en consorten ligt is dat straks verboden. In de strijd tegen deze lieden gaan steeds meer mensen ertoe over om juist zelf zaad te winnen en dit uit te wisselen met anderen. Het lijkt misschien niet belangrijk, maar dat is het wel. Vandaar dat je steeds meer zadenlijsten aantreft op internet. Vanaf nu dus ook op mijn website.

8 Comments

 1. Janine

  Leuk leuk! Hier net zadenwebshophouder-af vanwege alle (belachelijke) aangescherpte regeltjes rondom de zadenverkoop. Ooit gestart vanuit hobby, maar bij mij is dezelfde fetish aanwezig als bij jou, dus het blijft kriebelen 😉
  Een ruil-zadenlijst uit protest tegen Monsanto en consorten: ik doe mee! Ik heb nog veel voorraad uit de webshop, vorig jaar geoogst dus die komen er sowieso bij 🙂
  Binnen niet al te lange tijd hoop ik ook weer een moestuin te hebben dus zaden verzamelen blijft een doel op zich 😉

  Ik ga je blog ook linken op de mijne, ik lees wel vaker via linkjes op je site, ik zal ook eens wat vaker reageren!

  • Karen Drost

   Ik ga je blog volgen. Wat ontzettend jammer dat je de zadenverkoop niet kunt voortzetten. Maar natuurlijk kun je wel als hobby-tuinier zaden aanbieden. Er zijn er genoeg die dat doen en daar kraait geen haan naar. Dat zou ook te belachelijk voor woorden zijn trouwens.

   Ik verzamel tot nu toe vooral zaden uit de siertuin. Heb wel zaden van mijn bonen geoogst, maar dat was eigenlijk per ongeluk en net genoeg voor eigen gebruik. Waardoor ik dan wel weer zaad dat ik vorig jaar gekocht heb overhoud. Maar daar vind ik vast wel een gegadigde voor.

 2. Myriam

  Als ik een pompoen open snij kan ik het ook niet laten de zaden te drogen….Als je wil kan ik je er wel wat opsturen…
  waar vind ik de lijst met de zaden die jij wil uitdelen?
  groetjes
  myriam

  • Karen Drost

   Hoi Myriam,

   Zo heb ik ook nog zaden liggen van diverse pompoenen. En de ervaring van dit jaar leert dat ik eigenlijk maar 1 plant in de moestuin moet zetten, anders slokken de pompoenen veel te veel plek op. Wat dat betreft heb ik dan maar een kleine moestuin. Dus dank je wel voor het aanbod, maar ik ben voorzien 🙂

   De zadenlijst tref je aan onder het kopje Zadenlijst in het menu bovenaan deze website.

   Groetjes,
   Karen

  • Karen Drost

   Hoi Elsa,

   Er blijkt een probleem te zijn met het contactformulier. De berichten komen wel bij mij aan, maar voor de verzender lijkt het systeem te blijven hangen. Ik ga mijn best doen om dat vandaag nog op te lossen. Je wensenlijstje heb ik ontvangen en daar werk ik aan 🙂

   Groetjes,
   Karen

  • Karen Drost

   Hoi Toos,

   Dank je wel voor je reactie. Ik zal een pakketje voor je samenstellen en je laten weten hoeveel postzegels erop moeten. Nog even geduld; ik ben nog aan het verpakken.

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published.