Menu Close

Laatste voorbereidingen voordat er rozen geplant kunnen worden

Yacon wk 40
Over de moestuin heb ik momenteel niet veel te melden. Ik heb zoveel courgettes en sperziebonen dat we het niet op krijgen, en daarnaast genoeg bietjes, wortelen, pastinaak, wortelpeterselie, koolrabi en komkommer om heel gevarieerd te eten. De Yacon (zie foto) groeit maar door en blijft maar mooier worden. Het is echt een wonderbaarlijke plant.

De afgelopen dagen ben ik druk geweest met de schutting achterin de moestuin. Eerst maar even een beetje geschiedenis om je geheugen op te frissen:

2 augustus 2014Deze foto is van 2 augustus 2014. Zo lag het achterste deel van de moestuin er toen bij. Voor de afscheiding met de buren (oude rietmatten) groeiden diverse struiken en kleine bomen die ik met grote regelmaat terugsnoeide omdat ze anders de tuin in wandelden.

8 maart 20158 maart 2015: hier zie je duidelijk hoe de afscheiding met de achterburen er vroeger uit zag. Niet onaardig, maar het nam best veel ruimte in beslag, en ik had voortdurend werk met het binnen de perken houden van de struiken die er groeiden. Ze namen bovendien licht en voeding weg van de (toekomstige) moestuin.

18 april 2015Afgelopen voorjaar sneuvelde de rietmatten-afscheiding in een storm, waarop de achterburen besloten de boel dan maar helemaal op te ruimen en er iets nieuws voor in de plaats te zetten. Totdat “iets nieuws” er stond stonden onze tuinen in open verbinding met elkaar. Deze foto is van 18 april 2015.

2 mei 20152 mei 2015: en toen was daar de nieuwe schutting. Heel keurig en deskundig opgericht door onze achterbuurman. Voor mij een uitnodiging om plannen te maken om hem te laten begroeien, want 10 meter kale schutting is niet mijn idee van een mooie afscheiding. Al heel gauw wist ik wat het moest worden: klimrozen. Zie ook mijn blog van 4 mei 2015.

Maar eerst moest de grond voorbereid worden. Want wat je op deze foto’s niet kunt zien is dat er nog erg veel wortels in de grond zaten die nog vol leven waren en dus steeds weer uitliepen. Die moesten er dus zo diep mogelijk uitgehakt worden. Benno heeft me daarbij geholpen, maar de meeste tijd heb ik erin gestoken door ze bloot te leggen zodat hij er bij kon met de bijl.

En dan was er ook nog het konijn. Als er ooit een tijd zou komen dat ik de moestuin ontoegankelijk zou willen maken voor dat schattige ongedierte, dan moest ik het deel onder de schutting van een barrière voorzien voordat de rozen er tegenaan kwamen. En dat was dus de klus die me de afgelopen weken als een zwaard van Damocles boven het hoofd hing. Ik had kippengaas (konijnengaas) en krammetjes gekocht, dus de materialen waren voorhanden. Maar ik zag er enorm tegenop. En het viel inderdaad niet mee.

Geultje gravenAllereerst moest ik een geultje onder langs de schutting graven. Op zich niet zo moeilijk, ware het niet dat ik daarbij nog voortdurend op dikke wortels stuitte die er toch echt eerst uit moesten. Ik heb er een paar zelf gedaan, maar de meesten heeft Benno er voor me uitgehakt. Ik ben best sterk, maar mijn kracht haalt het niet bij de zijne…
Afijn, afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. Alle wortels waren er uit en ik kon m’n geultje graven.

Gaas uitgeroldDan het gaas uitgerold en langs de schutting gelegd. Ik had 10 meter bij 50 cm, en dat bleek net niet helemaal lang genoeg. Aan de uiteinden heb ik de doorgang naar de achterburen versperd met stenen.

Gaas aan de schutting bevestigdMet krammetjes heb ik het gaas aan de onderste dwarsbalk van de schutting bevestigd. Dat was een heel gedoe in mijn eentje, want ik kwam eigenlijk een of twee handen tekort. Maar toen ik eenmaal bezig was wilde ik het afmaken, dus met veel inventiviteit is het me gelukt.

Gebrek aan aardeEchter, door de vele wortels die we verwijderd hebben is er te weinig aarde. Zoals je ziet blijft er een geul onderlangs de schutting bestaan.

Compost!Gelukkig had ik van een klant van me een heleboel zakken compost gekregen. Dus die gebruik ik nu om het tekort aan te vullen. Ik heb nog 80 liter liggen en verwacht dat die er ook nog wel bij zal moeten, want compost klinkt behoorlijk in. Maar dat is geen probleem, ik kan namelijk net zoveel compost krijgen als ik wil. Handig he? En zo is de grond meteen verbeterd en komen de rozen in vruchtbare aarde terecht.

Ik wil de boel nog wel losmaken en mengen. Want ik heb nu zo veel/vaak over dat stuk heen gelopen dat het zand (aarde kun je ‘t nauwelijks noemen) helemaal aangestampt is. Dat ga ik met de gardenclaw losmaken en dan proberen om het ook wat te mengen met de compost. En dan naar Zutphen, naar Kwekerij De Wilde om rozen te kopen 🙂

En tenslotte nog iets totaal anders:
Muurleeuwebek?Volgens mij is dit muurleeuwebek. Kijk maar van dichtbij naar de bloem:
Bloem muurleeuwebekJa toch? Hij groeit in een pot op het terras. In die pot stonden eerder viooltjes. Die zijn inmiddels aan hun einde gekomen, maar dit is er voor in de plaats gekomen. En waar hij vandaan is gekomen? Geen idee! Maar hij is meer dan welkom en ik zal hem koesteren.

2 Comments

 1. Lucie

  Wat heb je dat weer mooi gemaakt! Laat de rozen maar komen. Mijn New Dawn is goed aangekomen en ik kan niet wachten tot ze gaat bloeien!

  • Karen Drost

   Hoi Lucie,

   Dank je, ik ben er heel tevreden over. Blij dat het nu eindelijk zover is 🙂 Op 19 oktober ga ik met Inge naar Kwekerij De Wilde om de rozen te kopen. Die kunnen er dan meteen in. En dan geduldig wachten op het voorjaar, als ze gaan bloeien…

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *