Menu Close

Mijn tuin in week 40: plannen voor de komende maanden

Uitgebloeide Liatris spicata
Sinds ik een week geleden bekend maakte dat ik zaden weggeef van bloemen uit mijn tuin ben ik in contact gekomen met heel veel enthousiaste tuiniers. Voor sommige beginners heb ik wel 15 verschillende soorten geselecteerd om op te sturen, terwijl de meer ervaren tuiniers 1 of 2 soorten vragen die nog ontbreken in hun tuin. Ik vind het allemaal leuk. Dit jaar geef ik de zaden gratis weg. Vanaf volgend jaar (dus vanaf 1 januari a.s.) ga ik er 50 cent per pakje voor vragen, want het is best heel veel werk om alles netjes te verpakken en te verzenden, en op die manier kan ik mijn tuinhobby een klein beetje financieren.

Op bovenstaande foto zie je de uitgebloeide bloemstengels van de Liatris spicata. Dat is een vaste plant die ik voor het eerst in mijn tuin heb staan. Hij bloeit prachtig paars en de bloeiaren worden wel 80 cm hoog. Ik heb er vanmiddag, toen de tuin opgedroogd was, zaad van gewonnen. Dat kan ik dan binnenkort toevoegen aan mijn zadenlijst. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte wanneer ik nieuwe zaden toevoeg aan de lijst.

Plannen voor de tuin

Er is eigenlijk altijd wel wat te doen in de tuin. Omdat er in de winter niks groeit is dat een goede tijd om grote projecten aan te pakken. Zolang het niet vriest tenminste. Ik heb een aantal dingen op mijn lijstje staan die ik de komende maanden (eindelijk) wil doen.

Conifeerhaag bemesten

ConifeerhaagOp deze foto zie je een stukje van de conifeerhaag. Op de grond ligt een dikke laag conifeer-afval. De vogels spitten daar altijd met veel genoegen in, waardoor het niet alleen onder de haag maar ook op de grasmat ligt. Daar groeit het gras niet en sterft af, want dat spul neemt het licht weg. Het verteert slechts heeeeeeel langzaam. Als ik er wat van in de compost doe vind ik dat later ongewijzigd terug.

Ik composteer dat daarom niet zelf maar laat het door de gemeente ophalen. Die komen eind volgende maand weer tuinafval ophalen. Voor die tijd wil ik alles wat er nu ligt bij elkaar harken en in een grote vuilniszak doen. Als de grond dan vrij is, dan kan ik de conifeerhaag bemesten met de speciale mest die ik in het voorjaar heb aangeschaft toen we de beukjes kochten. Deze klus moet dus absoluut binnen een maand geklaard worden, want anders blijven we nog een half jaar met dat afval zitten.

Bestrating vervangen

Paadje voortuinIn de voortuin ligt nog een laatste stukje bestrating van kleine rode stenen. Het is mooi om te zien, op voorwaarde dat ik het onkruid-vrij houd. En dat is, om het eufemistisch uit te drukken, niet mijn hobby. Onkruid wieden in de tuin vind ik heerlijk, maar bestrating onkruid vrij houden absoluut niet. En dus wil ik dit stukje bestrating vervangen door grote tegels:

Opslag tegelsDe buren hebben vorig jaar hun tuin volledig op de schop genomen en daarbij kwamen deze grote tegels vrij. Ze zijn 50 x 50 cm. Die ga ik gebruiken om de rode steentjes te vervangen. Dat is weliswaar wat minder mooi, maar ik hoef dan niet meer om de haverklap onkruid tussen al die voegjes te verwijderen. Met de weinige voegen die dit paadjes zal hebben ben ik zo klaar.

Delen van de grasmat ophogen

Verschil in hoogte in de grasmatIn het verlengde van het paadje waarvan ik de bestrating wil vervangen lag nog meer van dergelijke bestrating. Die had eigenlijk geen nut, dus die heb ik weggehaald en vervangen door gras. Echter, de aarde die ik heb opgebracht is sinds dien behoorlijk ingeklonken waardoor er een hoogteverschil is ontstaan. Dit wil ik proberen te repareren door, als het gras niet meer groeit en gemaaid hoeft te worden, regelmatig een laagje compost op te brengen. Dat wordt door het bodemleven in de bodem getrokken, en op die manier hoop ik het hoogteverschil stapje voor stapje op te heffen.

Overgang gras-border vernieuwen

Overgang gras-border nuOp dit moment ligt er op de overgang van gras naar border een rijtje rode bakstenen. Die liggen er al heel erg lang denk ik, en ik vermoed dat ze zo op de zwarte aarde zijn gelegd. Inmiddels liggen ze meerdere centimeters onder het niveau van de grasmat en hebben hun functie daarmee grotendeels verloren. Die is namelijk o.a. dat je er met de wielen van de grasmaaier overheen kunt rijden om zo de grasranden te maaien. Maar dat lukt al lang niet meer.

Ik wil die stenen eruit halen en de geul eerst voorzien van een laagje wit zand van enige centimeters. Dat stabiliseert als het goed is de ondergrond. Vervolgens wil ik er een rij betonklinkers op leggen, en wel zodanig dat die met hun bovenkant precies net zo hoog liggen als de onderkant van het gras. Als je begrijpt wat ik bedoel…

Stapel betonklinkersIk heb zowel achter het huis een stapel betonklinkers liggen (zie foto) als op de oprit. Ik denk niet dat het genoeg is. Want ik wil alle overgangen gras-border van zo’n rand voorzien. Zand heb ik nauwelijks; 3 zakken met restjes uit de schuur van mijn schoonouders. Maar daarmee kan ik in elk geval een beginnetje maken zodat ik kan inschatten hoeveel ik eigenlijk in totaal nodig zal hebben.

Hosta verkleinen

HostaToen we het huis kochten was de tuin niet erg interessant. Er stonden weinig planten in en helemaal geen een- en tweejarigen. Hosta’s waren er in overvloed en die heb ik in het tweede jaar allemaal uitgegraven, in stukken gehakt en in kleine stukjes terug gezet. Maar deze in de voortuin ben ik vergeten. Die is dus komend najaar aan de beurt. Op zich mag er op deze plek best een hosta staan, maar qua omvang denk ik meer aan ongeveer 25% van zijn huidige oppervlak.

Rand maken tussen gras en perenborder

De perenborderDe perenborder heeft de vorm van een deel van een cirkel. Hij gaat naadloos over in de grasmat en dat vind ik niet mooi en behoorlijk onhandig. Omdat hij wat hoger ligt dan de grasmat wil ik een rand maken van rode bakstenen die ik rechtop zet. Liefst met aan de gras-zijde een randje kleine steentjes erlangs om het maaien van het gras te vereenvoudigen.

Stapel rode bakstenenDe stenen heb ik al. Die komen uit de voortuin, uit het paadje dat daar lag. En als ik het overgbleven paadje weghaal komen er nog meer stenen beschikbaar, waaronder een heleboel halve. En die kan ik dan mooi gebruiken om erlangs te leggen.

Tenslotte nog een kleine reportage met bloemen die ik vanmorgen in de tuin heb gefotografeerd:

[nggallery id=29]

2 Comments

 1. Elsa

  Bedankt, Karen voor dit verslag.
  Vandaag heb ik je zaadjes binnen gekregen, ook hiervoor heel veel dank.
  Ik hoop dat mijn tuin nu net zo mooi wordt als die van jou…. met al die prachtige bloemen..
  groeten, Elsa

  • Karen Drost

   Hoi Elsa,

   Dank voor je complimenten 🙂 En fijn te horen dat de zaadjes zijn overgekomen. Ik wens je er heel veel plezier mee!

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *