Menu Close

Pastinaaksoep met curry en appel

Pastinaaksoep

Ik heb een aantal jaren zelfstandig gewerkt als privé-kok. Mensen konden mij inhuren om thuis uit eten te gaan. Dat was hartstikke leuk om te doen, en het begon juist een beetje te lopen, toen de crisis toesloeg. Einde verhaal. In die tijd verzorgde ik ook met enige regelmaat maaltijden voor de gasten van de Ayurvedische arrangementen van Droste’s Hotel. (Zo te zien bestaan die arrangementen niet meer.) Voor de yoga-arrangementen hadden ze een andere kok, en daar heb ik een keer last minute voor ingevallen omdat zij ziek was. Ze had de menu’s al samengesteld en ik kreeg alle recepten aangeleverd. En daar zat dit recept bij. Het komt uit een kookboek, maar ik weet helaas niet welk.

Sinds ik deze pastinaaksoep voor het eerst heb gemaakt kijk ik jaarlijks rijkhalzend uit naar september. Pastinaken zijn namelijk verkrijgbaar als de r in de maand zit, en de erste keer van het seizoen is dat natuurlijk extra genieten. Want deze soep vind ik zooooooo lekker! Het genieten begint al tijdens het koken, als de geur van de specerijen zich door de keuken verspreid. Want de curry in dit recept komt niet van een kant-en-klaar mengsel, maar door zelf een aantal specerijen te mengen, roosteren en vermalen.

Ik verkeer in de bevoorrechte positie dat ik pastinaken uit eigen tuin heb, maar ze zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar. Zelfs supermarkten verkopen ze. Vroeger schilde ik ze, maar die uit mijn tuin zijn zo mooi wit als ik ze gewassen heb, dat ik schillen helemaal niet nodig acht.
Verwarmende soep van pastinaak met curry-specerijen en een geraspte appel. Daar maak je iedereen blij mee!

Pastinaaksoep

Pastinaaksoep met curry en appel

Verwarmende soep van pastinaak met curry-specerijen en een geraspte appel. Daar maak je iedereen blij mee!
Cook Time 40 mins
Total Time 40 mins
Servings 6 personen

Ingredients
  

Ingredienten

 • 1 tl korianderzaad
 • 1 tl komijnzaad
 • 6 kardamonpeulen
 • 3 el kokosolie
 • 2 middelgrote uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl gemberpoeder (djahé)
 • 750 g pastinaken
 • 1,25 l warme groentebouillon (van poeder of tabletten)
 • 1 middelgrote moesappel (ca. 175 g)
 • peper en zout

Ook nodig:

 • Grote pan met een inhoud van 3,5 liter

Instructions
 

 • Peuter de zaadjes uit de kardamonpeulen en gooi de schilletjes weg. Rooster de kardamonzaadjes met het komijnzaad en het korianderzaad in een droge koekenpan tot het aroma vrijkomt. Na een paar minuten veranderen ze van kleur en beginnen te springen in de pan. Haal ze van het vuur af en plet ze in een vijzel of vermaal ze in een elektrische koffiemolen.
  Specerijen
 • Maak de uien schoon en snijd ze fijn. Maak de knoflooktenen schoon en snijd ze heel fijn.
 • Verhit de olie in de grote pan en fruit daarin de uien tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en fruit die even mee tot hij ook zacht is. Voeg de gemalen specerijen toe met de kurkuma en het gemberpoeder, roer en laat nog een paar minuten meefruiten. Snijd intussen de gewassen pastinaken in blokjes van ca. 2 x 2 cm. Doe ze in de pan, roer goed, voeg de bouillon toe en laat de soep op laag vuur pruttelen tot de pastinaken helemaal zacht zijn.
  Uien fruiten
 • Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in de foodprocessor. Schep de soep weer in de pan, breng verder op smaak met peper en zout, en warm hem voor het serveren voorzichtig op. Schil de appel en rasp die net voor de soep aan de kook komt in de pan. Houd de soep 3 - 4 minuten tegen de kook. Verdeel de soep over 6 (voorverwarmde) kommen en serveer.
 • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating