Menu Close

De moestuin in week 40: groei en verval

Moestuin wk 40

Zo bezien ligt de moestuin er nog altijd mooi bij. Hij wordt wel steeds wat kaler, maar vanaf deze plek gefotografeerd valt dat nauwelijks op. Ik vind het nog elke dag een genot om ‘s morgens uit het raam van de logeerkamer te kijken en de moestuin te zien. Ik heb zo lang gewenst een moestuin bij huis te hebben dat het soms nog steeds niet te geloven is.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 40In dit vak valt voorlopig nog wel te oogsten. Links in beeld de Yacon, die inmiddels ruim anderhalve meter hoog is! Ik las dat de bladeren na de eerste vorst zwart worden en dat je hem dan moet oogsten. Hopelijk laat dat moment nog even op zich wachten, want hij is zo mooi!

Bietjes wk 40Ik oogst 1x per week bietjes en maak daar sla van. Dat kan nog wel 3 a 4 keer schat ik, en dan zitten we al in november. Kunnen bietjes eigenlijk tegen vorst, of moet ik ze voor de vorst allemaal oogsten? In de koelkast blijven ze ook nog wel een paar weken goed.

Winterwortels wk 40De winterwortels doen het heel goed. Ze vormen mooie, rechte wortels. Er zit wel wat wortelvlieg in, maar niet veel. Ik vermoed dat de afrikaantjes daarbij helpen, want als ik wortels oogst ruik je afrikaantjes en geen wortelloof. Het loof van de afrikaantjes ruikt vele malen sterker dan dat van de wortels.

Overigens blijken de pastinaken toch ook wel goed te groeien. De eerste pastinaak die ik oogstte was een beetje een gedrocht, maar alle volgende zijn prachtig. Bij het recept voor pastinaaksoep dat ik zaterdag publiceerde vind je een foto van een rijtje keurige pastinaken.

Venkel wk 40De venkel doet het fantastisch. Hij gaat uit eigen beweging in 2 rijtjes staan waardoor de knollen bijna voldoende ruimte hebben om uit te groeien. Ik oogst er zo af en toe eentje van voor door een curry, maar ik zal op zoek gaan naar andere manieren om venkel te verwerken in lekkere gerechten.

Vruchtgewassen

Mais wk 40Gisterenavond heb ik voor het eerst van mijn leven maïs uit eigen tuin gegeten. En dat was dan ook meteen de lekkerste maïs die ik ooit heb geproefd. Ik kon hem ongekookt al eten (heb er 1 korrel uit geprobeerd), maar ik heb hem toch maar gekookt. Een paar minuten, toen was hij gloeiend heet. Beetje kokosolie erop en wadden-kruidenzout… Heerlijk! Ik heb wel het voorste puntje van mijn verhemelte verbrand, zo ongeduldig was ik. Maar zelfs dat was het waard. Er zitten minstens 20 kolven aan de planten, dus daar kunnen we samen ten minste 10x van smullen. Tenzij Benno het niet lekker vindt natuurlijk, dan smul ik er in mijn eentje 20 keer van 😉

Komkommer met schimmelKomkommer zonder schimmelAan de komkommers is duidelijk te zien dat het hoogseizoen voorbij is. De bladeren vallen ten prooi aan meeldauw, en ook de vruchten zijn deels al aan de plant aan het schimmelen. Links zie je een komkommer die helaas niet meer geschikt is om op te eten, rechts nog een paar die wel gegeten kunnen worden, maar dat moet dan wel snel gebeuren. Vandaag nog als het even kan.

Courgette wk 40Ook de bladeren van de courgettes zijn inmiddels helemaal wit van de meeldauw. Het zal niet lang meer duren voordat ze helemaal uit elkaar vallen.

Courgette-bloemenEn ondertussen bloeien de courgettes lustig voort. De vruchten groeien inmiddels wel langzamer dan een poosje geleden, dus ik oogst er niet meer elke dag van.

Paprika wk 40De paprika‘s doen het ook nog altijd goed. Het blijft bij 2 vruchten, maar ik zie dat de onderste vrucht langer is geworden. Morgen gaat hij door het eten.

Koolgewassen

Koolgewassen wk 40Tsja, wat zal ik zeggen over de koolgewassen? De goudsbloemen zijn prachtig…

Rucola en raapstelen wk 40Maar van dit beeld wordt ik wel een beetje verdrietig. Hier heb ik 2 rijtjes rucola en 2 rijtjes raapstelen gezaaid. Van de rucola is helemaal niets meer terug te vinden, van de raapstelen zijn 3 plantjes over. Met dank aan het konijn 🙁

Spruitjes wk 40De spruitjes doen het goed. Het koolwitje heeft de laatste tijd geen eitjes meer gelegd, dus het is rustig qua rupsen.

Spruitkool getoptIk heb de spruitkolen getopt, want ik las dat dat de vorming van spruitjes stimuleert.

Rode kool wk 40Bij de rode kool beginnen 2 planten echte kolen te vormen. Dat ziet er veelbelovend uit!

Koolrabi wk 40En ook bij de koolrabi kan ik nog wel 2 keer oogsten, ondanks dat de rupsen daar behoorlijk hebben huisgehouden.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 40Bij de bladgewassen gaat het prima. De pluksla en de eerste ronde rode eikenbladsla staan op het punt te gaan bloeien. Da’s heel decoratief (ideetje voor de siertuin?) en het levert me straks zaad op voor volgend jaar.

Andijvie en rode eikebladsla wk 40Vanavond eten we voor het eerst andijvie uit eigen tuin. Ik ga eerst de kropjes in het zaai-rijtje oogsten. De planten die ik had uitgeplant krijgen nog even de tijd om zich tot grotere kroppen te ontwikkelen.

Prei wk 40De prei blijft een beetje achter in zijn ontwikkeling. Ik had verwacht dat hij inmiddels veel dikker zou zijn. Maar misschien is mijn verwachting te hoog gespannen, dat weet ik niet. Ik wacht nog met oogsten, in de hoop dat hij toch nog wat dikker wordt.

Nieuwzeelandse spinazieDe Nieuwzeelandse spinazie had een trage start maar sinds hij groeit groeit hij heel erg hard. Het oogsten kost meer tijd dan van gewone spinazie, omdat je blaadje voor blaadje moet plukken. Maar hij slinkt minder dan gewone spinazie, dus je hebt er minder van nodig. De smaak is uitstekend. Helemaal niet bitter.

Peulgewassen

Sperziebonen wk 40De sperziebonen kunnen er maar geen genoeg van krijgen. De boontjes groeien wat trager (zoals alles) dan eerder in het seizoen, maar ze zijn er nog steeds. Meer dan genoeg om er met ons tweeën twee keer per week van te eten.

Sperzieboon voor zaadIk had laatst een paar dagen niet geoogst en toen waren er een paar bonen wel heel erg groot en dik geworden. Die heb ik laten hangen. Ik laat ze afrijpen en bewaar de zaden om ze volgend jaar te zaaien.

Sperziebonen en bloemenHet blijft me verbazen dat deze planten zo rijk en lang bloeien en bonen geven. Ze staan op het allerarmste stukje grond in de moestuin. Ik heb ze in de loop van het seizoen welgeteld 1x compost gegeven en daar hebben ze het mee moeten doen. Ik sta er echt versteld van dat je op zulke arme grond met zoveel succes groenten kunt verbouwen.

Spinazie en veldsla wk 40Tenslotte nog een plaatje van de spinazie en veldsla die ik alvast in het bonenvak heb gezaaid. Ze doen het goed en het konijn heeft er geen belangstelling voor. Ik geloof dat ik de spinazie wel wat dikker had mogen zaaien, maar eigenlijk is het überhaupt onzin dat ik die gezaaid heb, want ik heb nog zoveel Nieuwzeelandse spinazie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.