Menu Close

Stamppot rauwe andijvie met zongedroogde tomaatjes en ananas

Stamppot rauwe andijvie met zongedroogde tomaatjes en ananas

In het tweede jaar van mijn studie biologie volgde ik o.a. het vak Flora en Landschap. Het vervelende van dat vak was dat er een 10-daagse excursie naar Limburg onderdeel van uitmaakte. Echt heel naar 😉 Met een groep van ruim 50 studenten hebben we 10 dagen op een camping in Gulpen doorgebracht. Daarbij waren ook 3 botanisten, 3 geologen en een handje vol Aio’s mee om ons te onderwijzen.

Op de eerste dag zijn we van Utrecht naar Gulpen gereisd. We hadden kunnen kiezen uit een verblijf in een tent of stacaravan. Ik had ervoor gekozen om samen met een vriendin in een tentje te overnachten. Samen met nog 6 studenten vormden we een groepje waarmee we samen aten. Er was een centrale party-tent waarin we ons voedsel kwijt konden, maar we moesten er wel zelf voor zorgen. Brood en beleg was niet zo moeilijk, maar het avondeten was een beetje een uitdaging, aangezien we slechts 1 primus-brander hadden.

Overdag wandelden we in 3 groepen van ca. 17 studenten door het Limburgse landschap. Onze groep werd begeleid door Lubbert, een botanicus die eigenlijk al met pensioen had moeten gaan. Zijn gezondheid liet te wensen over, maar lopen kon hij nog prima! Ik herinner me hoe hij met ferme pas aan het hoofd van onze stoet liep, om dan ineens tot stilstand te komen. Wijzend op een plantje in de berm begon hij te vertellen. Nederlandse naam, Latijnse naam, familienaam, ecologische kenmerken… Wij werden geacht dat allemaal te onthouden.

Iedereen had een rugzakje met o.a. pen en papier, maar tegen de tijd dat je je rugzak af had gedaan, open gemaakt, en pen en papier gelocaliseerd was Lubbert klaar met zijn verhaal en marcheerde al weer verder. Dus binnen een mum van tijd droegen wij elkaars schrijfgerij. Als Lubbert dan tot stilstand kwam hoefde je alleen maar in het rugzakje van degene voor je te graaien. Dat scheelde een hoop tijd en gedoe.

Op deze manier hebben we in 8 dagen ongeveer 200 planten leren kennen. Op de negende dag hadden we studievrij en op de laatste dag tentamen: langs een holle weg waren 10 planten met een rood draadje gemarkeerd. Van die planten moesten we alles wat we ervan wisten opschrijven. Uit het hoofd uiteraard. Tijdens die excursie in september 1987 heb ik leren planten zien. Vanaf het moment dat Lubbert ons attent maakte op een bepaalde plant zagen we die ineens overal. Want zo werkt dat; je ziet vooral wat je (her)kent.

Na zo’n wandeltocht, die de hele dag duurde, waren we moe en hadden we honger. Eten was een sobere aangelegenheid, maar het moest wel vullen. Jenny, de vriendin waarmee ik een tentje deelde, kwam op een dag met het idee voor stampot andijvie met tomaat en ananas. We gebruikten toen puree uit een pakje en verse tomaten, want zongedroogde tomaatjes op olie waren er volgens mij nog niet. Of misschien wel, maar die konden we niet betalen.

Onderstaand recept is daarop gebaseerd. Met dank aan Jenny, met wie ik nog steeds bevriend ben 🙂 Jenny traint tegenwoordig konijnen en cavia’s en leert mensen hoe ze dat zelf kunnen doen. Heel bijzonder en hartstikke leuk. Ga maar eens kijken op Jenny’s website.

(De foto bij dit recept is niet zo goed. Ik had de camera naast me op tafel liggen maar vergat te fotograferen. Deze foto is dus van het restje dat ik de volgende dag bij de lunch heb opgegeten…)

Stamppot rauwe andijvie met zongedroogde tomaatjes en ananas

Stamppot rauwe andijvie met zongedroogde tomaatjes en ananas

Typisch winters gerecht met een zonnige twist. Makkelijk en snel, vullend en voedend.
Cook Time 25 mins
Total Time 25 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

 • 700 g aardappels
 • 1 krop andijvie
 • 4 el zongedroogde tomaten op olie
 • 1 blikje ananas op eigen sap (4 schijven)
 • peper en zout

Instructions
 

 • Schil de aardappels, snijd ze in stukjes en doe ze in een ruime pan met een paar centimeter water en een theelepel zout. Breng aan de kook en laat op laag vuur gaar koken.
 • Maak ondertussen de andijvie schoon en snijd deze in dunne reepjes. Doe de andijvie in een vergiet.
 • Snijd de tomaatjes fijn en de ananas in kleine stukjes.
 • Giet de gare aardappels af over de andijvie zodat deze een beetje slinkt en warm wordt. Vang het kookwater op. Stamp de aardappels tot puree en roer de andijvie, tomaatjes en ananas er doorheen. Doe er eventueel nog wat van het kooknat bij als de massa te droog is.
 • Breng op smaak met peper en zout.
 • Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating