Menu Close

Van outdoor naar indoor activiteiten

Moestuin wk 41

De moestuin ligt er zielig bij. De courgette was al een hele poos wit van de meeldauw, maar zaterdag stortte hij ineens in. En na de 2 nachtvorsten van maandag en dinsdag is er al helemaal niks meer van over. Die gaat echt geen vruchten meer produceren. Hij moet gerooid worden, maar dat wacht op een combinatie van tijd aan mijn kant, en een beetje clement weer van de kant van de weergoden.

Yacon wk 41De Yacon, oogappel van mijn moestuin, kleurde maandag in de loop van de dag zwart aan de uiteinden. Dat is een reactie op de nachtvorst, maar blijkbaar heeft het nog niet zo hard gevroren dat hij helemaal is aangedaan, dus ik laat hem nog lekker even staan. Als het nogmaals vriest en hij kleurt echt zwart, dan zal ik hem rooien.

Rabarber wk 41Ook de rabarber is behoorlijk aan het inzakken. Ik heb inmiddels begrepen dat hij na de langste dag hoge concentraties oxaalzuur produceert en dat dat de reden is waarom wordt afgeraden om er nog van te oogsten. Ik zal mijn voorraadje rabarber-appel-compote dus maar niet groter maken dit jaar. De bladeren zitten nog aan de planten, maar de stengels zijn niet meer zo stevig waardoor de bladeren steeds lager gaan hangen. De bladeren die ik op een van de composthopen had gelegd als afdekking zijn compleet verdwenen.

Voorbereiden buitenschilderwerk

Afgelopen maandag was het nog wel mooi weer. IJskoud, maar zonnig en droog. Ik heb de klimop die tegen onze garage groeit gesnoeid. Die is van de buren, maar ik wilde weten hoeveel schade hij heeft aangebracht aan de boei aan die kant van de garage in verband met het buitenschilderwerk. Nou, daar werd ik niet vrolijk van. Die boei is compleet verrot. Benno gaat zaterdag met onze achterbuurman die timmerman is bekijken hoe dat het beste is op te lossen.

Ondertussen heb ik een hele bigbag vol met klimopsnoeisel bij elkaar gesnoeid:Bigbag met klimopafvalOver twee weken wordt het tuinafval opgehaald, maar ik vrees dat de gemeente deze zak laat staan. In de voorschriften staat namelijk dat het afval in zakken moet worden aangeboden, en dat ze maximaal 25 kilo mogen wegen. Ik vrees dat deze ietsje zwaarder is. Bovendien kieperen de medewerkers van de vuilnis-ophaaldienst alle zakken om en leggen de lege zakken terug op de oprit, maar deze zak is niet te hanteren. Ik kan hem verslepen, maar dat is dan ook alles.

Van bigbag naar small(er)bag

De zak had ik gekregen van de buurman. Hij had grind laten bezorgen voor zijn tuin, en het bedrijf dat de gevulde zakken bracht nam de lege zakken niet meer terug. Ik heb er vier en had meteen al bedacht dat ik ze wellicht kan gebruiken om er andere dingen van te maken. Kleinere zakken voor tuinafval bijvoorbeeld. Dus deze week ben ik aan het werk getogen en heb de eerste zak gemaakt: Kleine bigbag Ik heb een bigbag doorgeknipt en van de helft een kleinere zak gemaakt. Eentje die hanteerbaar is. Hij staat nog hier in mijn kamer, en het is de vraag of de naden die ik genaaid heb het gaan houden als er gewicht in komt. Kwestie van uitproberen, maar dat wacht weer op de reeds genoemde combi van tijd en weer. Als hij het houdt ga ik er meer maken.

Kamerplanten naar binnen

Vensterbank woonkamer‘s Zomers heb ik altijd alle kamerplanten buiten op het terras staan. Daar doen ze het veel beter dan binnen, op voorwaarde dat ik ze regelmatig water geef. Wat binnen overigens ook een voorwaarde is… De orchideeën had ik een paar weken geleden al binnen gehaald, want die kunnen slecht tegen kou. Die orchideeën heb ik 2,5 jaar geleden gekregen toen we in dit huis kwamen wonen. Ik had nooit eerder orchideeën gehad en wist niets van de verzorging. Ik heb ze in de vensterbank gezet. Op het zuiden, pal in de zon. Ze bloeien al 2,5 jaar! Toen ze er een aantal weken stonden heb ik eens voorzichtig een scheurtje in een bloemblad gemaakt om te verifiëren of ze wel echt waren. Want ze veranderden helemaal niet.

Maar dat terzijde. De andere planten heb ik maandagochtend binnen gehaald. Het had gevroren en ik was bang dat ik te laat was, maar ze hebben het allemaal overleefd. Blijkbaar heeft de vorst het terras niet bereikt. De vensterbank in de woonkamer staat propvol. Wel mooi, vind ik.

Geraniums in de logeerkamerOp de vensterbank van de logeerkamer staan 4 potten met geraniums. Die hebben er vorige winter ook gestaan, maar afgelopen voorjaar heb ik ze verpot en nu passen de potten nog maar net in de vensterbank. Als ik ze in nog grotere potten zet weet ik niet meer waar ik ze moet laten overwinteren.

Langs de trapIn de leuning van de trap naar boven bevindt zich in de bocht een plateautje dat gemaakt lijkt om er een plant op te zetten. Daar mag de rijstplant (zo heet hij althans in mijn familie) overwinteren.

Overloop bovenBoven op de overloop staan nog wat kleine plantjes in de vensterank en een paar grotere op schragen. Op het kastje is plek voor nog meer. Want op het terras staan nog een avocado die nog geen onderschaal had (die heb ik net gekocht, dus de avocado kan naar binnen), een oleander die ik niet kan tillen, dus dat mag Benno doen, en een grote kamerplant die ik in een pot zonder bodem heb gezet. Daar heb ik net een grote plastic pot voor gekocht en een bijpassende onderschaal voor besteld.

En dan hangen er nog zeven bakken met geraniums aan het balkon. Die heb ik afgelopen voorjaar gekocht en ik zou ze graag willen overhouden. Maar ik heb echt geen idee waar ik ze neer moet zetten. De kelders hebben plek maar helaas geen licht. De garage heeft licht maar weinig plek en bovendien blijft hij bij matige tot strenge vorst niet vorstvrij. Dus waar moet ik met die bakken naartoe?

Binnenschilderwerk

Nu het in de tuin niet meer zo leuk is verplaatsen mijn activiteiten zich naar binnen. En daar is genoeg te doen. Allereerst heb ik mij voorgenomen om de komende maanden al het binnenschilderwerk te doen. Vorige week ben ik begonnen met de deuren boven. Eind vorig jaar zijn die geschilderd door 2 jonge schilders, maar ze hebben de laatste laag “vergeten” en het zag er dus niet uit. Nu wel, nu ik er nog een laag op heb gezet. Maar dat was relatief eenvoudig, aangezien het meeste werk al was gedaan.

Alle raam- en deurkozijnen in het hele huis zijn zowel binnen als buiten toe aan een verfbeurt. Gisteren ben ik in de woonkamer begonnen met de kozijnen van de ramen langs de oprit en de schuifpui naar het terras. Het schilderen an sich is niet zoveel werk, maar de voorbereiding des te meer: schoonmaken met St. Marc, schuren, plamuren, geplamuurde plekjes schuren, stofvrij maken (stoffer en stofzuiger) en tenslotte afnemen met schoon water.

Helaas heeft er ooit iemand de naden tussen de kozijnen en de muren gekit die daar weinig eer in stelde.

Slordig kitwerk
Slordig kitwerk
Kit netjes bijgesneden
Kit netjes bijgesnedenIk weet niet of je het goed kunt zien op de foto’s, maar op de linkerfoto zie je links van de overgang naar de muur (de gelige lijn) een grauwe band. Deze is ongeveer 2 cm breed en dat is dus kit die zich op het hout van het kozijn bevindt. Ik heb hem op ca. 3 mm van de muur ingesneden met een stanleymesje en alle kit links daarvan eraf gewreven. Dat was een monnikenwerk, maar als ik het niet had gedaan had ik er spijt van gekregen.

Vanmorgen vroegNadat ik gisterenmiddag 4 uur had besteed aan de voorbereidingen stond ik vanmorgen om 10 over 8 alweer gewapend met schuurpapier en stanleymes bij het raamkozijn. Nog even de laatste voorbereidingen en dan kon ik gaan schilderen. Ja ja… nog even zei je? Dat viel dus behoorlijk tegen, maar om half 12 kon ik eindelijk kwast en roller ter hand nemen.

De eerste laag zit erop.Twee uur later had ik beide kozijnen geschilderd. Hier zie je het kozijn van het raam langs de oprit. Ik had gisteren al wel het raam afgeplakt, maar dacht dat ik de overgang van hout naar muur wel uit de hand kon schilderen. Toen ik begon bleek onmiddellijk dat dat een hels karwei zou gaan worden en niet mooi, en heb ik alsnog ook daar een rand afplakband langs geplakt. Dat kan ik best snel, en vervolgens hoef ik met schilderen niet erg voorzichtig te zijn, dus dat schoot ook lekker op.

Morgenochtend eerst weer even opschuren, stofzuigen en afnemen, en dan kan de tweede laag erop. Ik ga er vanuit dat twee keer schilderen genoeg is, aangezien het wit was en lichtgeel moet worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.