Menu Close

Herfst: de moestuin wordt er wel weer overzichtelijk van…

Moestuin wk 43

Na een hele druilerige periode lijkt het nu wel alsof het lente wordt, zulk lekker weer is het. Maar dat is slechts schijn, het is bijna november en de blaadjes vallen van de bomen. In de moestuin is het te merken; het wordt er steeds kaler, wat wel overzichtelijk is.

Een nieuwe compostcontainer

WachthoopEen paar weken geleden had ik tijdelijk een compostcontainer in het kolenvak gezet. Als gevolg van de activiteiten van het konijn was daar ruimte, en langs de schutting had ik ruimte nodig om de boel in orde te maken voor de rozen. Nu die in de grond staan mogen alle compostcontainers weer op hun plek staan.

De plek voor de nieuwe compostcontainerOp die plek stond echter nog een heleboel gras en dat moest eerst uit de weg geruimd.

TuinklauwDat gaat heel gemakkelijk met de hulp van Gloria. Gloria is een zogenaamde tuinklauw (gardenclaw). Bedoeld om de grond los te woelen, maar als je hem heel ondiep tussen de pollen gras steekt en draait kun je die pollen heel gemakkelijk verwijderen. Even uitschudden om zo min mogelijk aarde weg te gooien en dan hup, op de composthoop.

Gloria

De nieuwe compostcontainerEn zo staat de nieuwe compostcontainer te bestemder plaats te wachten op inhoud. Die niet lang op zich laat wachten. Eerst gaan de pollen gras die ik zojuist gewied heb erin.

Compost in de maakDan de courgetteplanten (2 stuks) en de komkommerplant.

Wachthoop verplaatstTenslotte de inhoud van de wachthoop (3 kruiwagens). Terwijl ik die overbreng kom ik al het tuinafval van de afgelopen weken weer tegen. Ik meng het zo goed mogelijk door elkaar voordat ik het in de nieuwe container stort. En dan rooi ik ook nog wat planten uit het kolenvak en daarmee is de container al bijna vol! Maar ik weet uit ervaring dat dat niet lang duurt; je zal zien dat de hoop iedere dag een beetje inzakt als gevolg van het composteringsproces.

SuperradijsDe radijsjes waren al heel lang niet meer lekker maar ik had ze laten staan. Vandaag heb ik ze gerooid en daarbij kwam deze superradijs boven de grond. Geen idee dat die dingen zo groot kunnen worden. Indrukwekkend, maar niet lekker.

Wortel- en knolgewassen

Wortel- en knolgewassen wk 43Hier valt nog volop te oogsten. Er staan nog een paar bietjes; genoeg voor 1x bietjessla denk ik. De winterwortels zijn mooi recht, maar er zit best veel wortelvlieg in, helaas. Volgend jaar ga ik er uien tussen zaaien, kijken of dat helpt. De pastinaken zijn prachtig en lekker. De wortelpeterselie ook, hoewel er daar veel van zijn die nogal klein zijn gebleven. De venkel doet het buitengewoon goed en ik moet nodig op zoek naar creatieve manieren om hem te verwerken. Suggesties zijn meer dan welkom!

En dan mijn oogappel: de Yacon. Die is 2 weken geleden na de eerste vorst een beetje zwart geworden aan de uiteinden, maar inmiddels lijkt hij daar weer overheen/doorheen te groeien. Ik ben dus blij dat ik hem toen niet heb gerooid en houd de spanning er voorlopig in.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 43Bij de vruchtgewassen is het een kale boel. De maïs staat er nog en het paprikaplantje. De courgetteplanten en de komkommerplant heb ik vandaag gerooid. Daar was weinig meer dan verlept blad van over.

Paprikaplant wk 43Het paprikaplantje heeft nog 1 kleine paprika en gezien de weersverwachting voor de komende dagen laat ik hem nog even staan. Misschien komen er dan nog een paar grammen bij.

Koolgewassen

Zaaibed kolen wk 43Sommige planten in het zaaibed van de kolen doen het verrassend goed. Ik heb de rode kool ertussen weg gehaald, want die deed echt niks. Nu hebben de andere planten meer ruimte. Ik heb er een koolrabi geoogst en er zit er nog wel eentje aan.

Broccoli wk 43Maar dit is nog veel leuker: de broccoli heeft een paar hele kleine broccoli-hoofdjes gevormd! Dat wordt dus toch nog een keer broccoli oogsten 🙂

Boerenkool wk 43En ook de boerenkool gaat nog een oogstje geven. Net genoeg om een keer salade van te maken lijkt me. In Nederland eten we boerenkool alleen in stamppot, maar in Amerika eten ze het o.a. rauw in salade. Dat wil ik ook eens proberen.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 43Meer goed nieuws uit het bladgewassen-vak. De Nieuwzeelandse spinazie groeit tegen de klippen op. Daar kunnen we wel 2x per week van eten (maar dat doen we niet). De rode eikenbladsla groeit langzaam, maar hij groeit en ik oogst de jonge kropjes voor de sla. De andijvie staat er ook mooi bij. Vanavond eten we weer andijviestamppot met zongedroogde tomaatjes en ananas. En sla vooraf. Ik heb vorige week de eerste prei geoogst. Die valt een beetje tegen in z’n groei; ze zijn allemaal nogal dun gebleven. Maar de smaak is uitstekend en de preitjes zijn gaaf, dus blijkbaar kan de preimot ze niet vinden tussen al die Afrikaantjes. Ik trouwens ook bijna niet 😉

Peulgewassen

Sperziebonen wk 43De sperziebonen staan nu alleen nog maar om het zaad te laten rijpen. Da’s meer omdat ik het niet laten kan dan dat ik zaad nodig heb. Het zakje dat ik dit jaar kocht bij De Bolster bevat nog meer dan genoeg zaad voor volgend jaar.

Rabarber

Rabarber wk 43De bladeren van de rabarber liggen bijna plat op de grond en beginnen in toenemende mate te vergaan. Ik laat ze nog maar even. Ik wil maar 2 planten houden en de rest (4 stuks) mag weg. Lucie wil er wel 2 hebben, maar ik zoek nog een goed tehuis voor de andere twee. Wie ze wil hebben mag ze komen halen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *