Menu Close

De moestuin in week 45: yacon geoogst

Yacon geoogst

Het schrijven van blogs is er de laatste weken behoorlijk bij in geschoten. Ik ben druk met dingen die niet erg interessant zijn om over te schrijven, zoals het schilderen van deuren en kozijnen. Dat is iets dat gewoon moet gebeuren. Het wordt trouwens wel heel mooi hoor!

De moestuin levert nog steeds diverse gewassen op, maar inmiddels moet ik ook weer het een en ander aan groente kopen, want anders komen we tekort. Misschien lukt het volgend jaar om ook in het najaar vrijwel alles van eigen oogst te eten. Dan moet het konijn zich elders gaan vermaken, want door zijn activiteiten hebben we heel weinig kolen. De yacon daarentegen heeft het goed gedaan. Daar zaten een paar kilo knollen onder verstopt.

Wortel- en knolgewassen

Yacon vlak voor de oogstZo stond de yacon erbij voordat ik de schaar erin zette. Hij was ongeveer 1,7 meter hoog en nog steeds mooi. Maar de punten werden steeds zwarter, dus het leek me nu wel tijd om hem te oogsten.

Yacon; afgekniptOm te beginnen heb ik alle bovengrondse delen er op ongeveer 20 cm hoogte afgeknipt. Daarna heb ik met de schop er ruim omheen gespit om hem los te maken.

Ondergrondse delen van de yacon blootgelegdToen ik rond was kon ik zonder veel moeite de hele plant uit de grond tillen. Ik had verwacht dat de knollen dieper zouden zitten, maar ze blijken heel dicht bij de basis van de plant te zitten.

Yacon: de oogstDit is de hele oogst van 1 plant. Bijna een emmer vol en meerdere kilo’s. Niet slecht voor een beginneling. Ik heb nog geen idee wat ik ermee moet, maar dat komt wel.

Schoongespoelde kluit van de yaconEn zo ziet de kluit eruit nadat ik hem heb schoongespoeld. De paarse knolletjes zijn de zogenaamde broedknolletjes voor volgend jaar.

Broedknolletjes yacon met al uitlopersHier zie je ze nog beter. Er zitten zelfs al kleine uitlopers aan!

Kleine yacon-knolDit is een kleine knol van de yacon. Ik heb hem onder de kraan schoongeboend met een nagelborsteltje. Hij is helemaal gaaf. Blijkbaar zijn er geen bodembewoners in mijn moestuin die hem lekker vinden. Of ze hebben hem nog niet gevonden, dat kan natuurlijk ook.

Doorgesneden yacon-knolletjeTenslotte een foto van het knolletje, maar dan doorgesneden. Ik heb er een plakje van geproefd en dat heeft geen uitgesproken smaak. Ik las dat de knollen zoeter worden naarmate je ze langer bewaart. Dat moet in turfmolm of scherp zand. Ik heb geen van beide. Turfmolm wil ik niet vanwege de natuurverwoesting die de winning ervan veroorzaakt. Aan zand kan ik wel komen. Ook de broedknolletjes moeten in scherp zand overwinteren.

Wortel- en knolgewassen wk 45Met de overige wortel- en knolgewassen gaat het ook goed. De winterwortels zijn helaas behoorlijk aangetast door de wortelvlieg. Het is een heel werk om de aangetaste delen eruit te snijden, maar beslist de moeite waard. Want deze wortels uit eigen tuin zijn echt veel lekkerder dan de (biologische) wortels van de Lidl.

De pastinaken en de venkel doen het erg goed. Bij de venkel heb ik inmiddels wel een hoop planten verwijderd. Ze stonden echt te dicht op elkaar waardoor ze helemaal langwerpig groeiden en dus geen knol vormden. Wat er nu resteert heeft mooie knollen die nog steeds dikker worden.

Vruchtgewassen

Vruchtgewassen wk 45Er zitten nog een paar kolven aan de mais, en het paprikaplantje staat ook nog steeds op de tuin. De paprika die er nog aan zit verkleurt een beetje oranje. Ik weet niet of dat is omdat hij uiteindelijk oranje moet worden, of omdat hij begint te vergaan. De andere paprika heb ik groen geoogst en die was goed eetbaar, dus met deze zal ik niet te lang meer wachten. Zou jammer zijn als hij vergaat.

Koolgewassen

Rode kool wk 45Er zijn 2 rode kool planten bezig om echte kolen te vormen. Ze zien er mooi uit. Ik denk niet dat ze heel erg groot zullen worden, want ze veranderen niet veel meer. Ik denk dat ik volgende week maar eens een maaltje rode kool inplan.

Spruitkool wk 45We hebben al 1x spruitjes gegeten. Die kwamen van deze plant. De spruitjes die er nog aan zitten waren 2 weken geleden, toen ik het eerste maaltje oogstte, nog te klein om ze te oogsten. Die zijn in 2 weken tijd goed bijgetrokken.

Bladgewassen

Bladgewassen wk 45Ook bij de bladgewassen gaat het nog steeds buitengewoon goed. Dat heeft ongetwijfeld ook met de relatief hoge temperaturen te maken. De Nieuwzeelandse spinazie levert meer op dan we kunnen opeten. De andijvie begint zo onderhand hele behoorlijke kroppen te vormen. Ik heb een lekker recept gevonden dat ik al twee keer heb gemaakt, maar beide keren ben ik vergeten foto’s te maken… De rode eikebladsla groeit niet erg hard meer. Ik oogst er daarom niet meer dagelijks van, om er zo lang mogelijk mee te doen. Volgend jaar wil ik er in het voorjaar minder van zaaien en aan het eind van de zomer juist meer.

Rabarber

Rabarber wk 45De rabarber had het helemaal opgegeven. In elke dagen tijd waren de bladeren compleet gaan liggen en in hoog tempo aan het vergaan.

Rabarberbladeren opgeruimdIk heb de snotterige restanten opgeruimd en op de composthoop gelegd. Nu ligt het er kaal bij. Het wordt tijd om een aanhanger te regelen om paardenmest op te halen zodat ik komende winter de hele moestuin onder een laagje mest kan leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.