Menu Close

Muffins voor bij elke gelegenheid (vegan, vetvrij, glutenvrij, zonder geraffineerde suiker)

Muffins voor bij elke gelegenheid

In Amerika ontbijten ze heel anders dan in Nederland. Bij ons is brood met beleg volgens mij nog altijd het meest voorkomende ontbijt. Er is echter een trend richting meer variatie. Zo hoor ik van steeds meer mensen dat ze ontbijten met muesli. Vind ik zelf ook lekker. Met rijstmelk of havermelk. En dan liefst muesli zonder gepofte ingrediënten, die minstens een half uur in de melk heeft staan weken. Gepofte ingrediënten worden er niet lekkerder op als je ze weekt, maar geplette granen juist wel. Die worden ook gemakkelijker verteerbaar als ze zich hebben kunnen volzuigen met vocht, waaldoor je er maximaal profijt van hebt.

Een hele poos geleden heb ik op mijn tablet de app van Forks over Knives geinstalleerd. Die kost een paar euro, maar dat vind ik hem dubbel en dwars waard. Hij bevat op dit moment 20 ontbijtrecepten, 33 recepten voor salades en bijgerechten, 20 pasta- en noodle-recepten, 47 recepten voor soepen en eenpansgerechten, 16 graanrecepten, 25 recepten voor gebakken en gevulde hartige lekkernijen, 15 recepten voor wraps en burgers, 42 recepten voor sauzen en dergelijken, 28 dessertrecepten, en 5 superbowl-recepten. En iedere week komt er wel een nieuw recept bij. Op de website staan nu 311 recepten, en dat zijn weer andere dan in de app. Keuze zat dus!

Laatst wilde ik eens wat anders als ontbijt en heb ik de Blueberry Banana Corn Muffins gemaakt. En geloof het of niet, maar ze zijn net zo goed gelukt als op de foto’s in de app. En dat is het vermelden waard, want dat lukt bijna nooit. En al helemaal niet met baksels waarin traditioneel eieren worden gebruikt. Maar die zitten hier dus niet in. Wat wel:

Plantaardige melk. Ik heb altijd rijstmelk en havermelk in huis en gebruik die allebei, zelfs door elkaar. Je zou ook amandelmelk of sojamelk kunnen gebruiken.

Gemalen lijnzaad. Lijnzaad is tegenwoordig goed verkrijgbaar. Niet alleen bij reformhuizen en natuurvoedingswinkels, maar ook bij veel supermarkten. Je kunt een kleine hoeveelheid zaadjes vermalen in een elektrische koffiemolen. Als je teveel hebt gemalen bewaar je het overschot in een goed afgesloten, schone jampot. Dat komt geheid nog eens van pas.

Vanille extract. Dat heb ik niet in huis. Maar sinds kort heb ik Bourbon Vanille Mühle van Dr. Oetker. En dat is hartstikke handig! Het werkt net als een pepermolen, maar dan zitten er stukjes vanille-peul in.

Maismeel. Is te koop bij de toko. En bij sommige supermarkten, maar daar is het meestal erg duur. Bij de toko kun je een kilo kopen voor ca. € 1,50.

Havermeel. Is als zodanig te koop bij de natuurvoedingswinkel maar erg duur. Ik gebruik havermout en die vermaal ik in de keukenmachine tot meel. Is binnen een minuut klaar en kost een fractie van kant-en-klaar gemalen havermeel.

Kokosbloesemsuiker. Is te koop bij de natuurvoedingswinkel en bij sommige supermarkten. Kokosbloesemsuiker heeft een veel lagere glycemische index dan gewone suiker. In kleine hoeveelheden mag je er best zo af en toe wat van hebben. De ongeraffineerde kokosbloesemsuiker is ook nog eens rijk aan B-vitaminen, magnesium, ijzer, zink en kalium. Echter, suiker is suiker en dient altijd terughoudend en met mate te worden gebruikt. Vind ik.

Baksoda = Natriumbicarbonaat en is te koop bij de drogist.

Bosbessen. Omdat het momenteel niet bepaald bosbessentijd is heb ik bessen uit de diepvries gebruikt. Al zoekende stuitte ik op een zak gemengde bessen. Daarin zitten naast bosbessen ook rode en zwarte bessen en frambozen. Heel lekker in dit recept!

Ik heb deze muffins nu al een paar keer gemaakt en aan diverse mensen geserveerd, en iedereen vond ze lekker 🙂

Muffins voor bij elke gelegenheid

Muffins voor bij elke gelegenheid

Perfecte, gezonde muffins. Zonder ei, zuivel, gluten, vet of geraffineerde suiker.
Prep Time 20 mins
Total Time 50 mins
Servings 12 stuks

Ingredients
  

 • 3/4 cup plantaardige melk
 • 1 el gemalen lijnzaad
 • 1 tl appelazijn
 • 2 tl vanille extract
 • 2 rijpe bananen geprakt
 • 1/4 cup ahornsiroop
 • 1 cup maismeel
 • 1 cup havermeel
 • 1/4 cup kokosbloesemsuiker
 • 1 tl bakpoeder
 • 1/2 tl baksoda
 • snufje zout
 • 1/4 cup walnoten in stukjes gebroken
 • 1 cup bosbessen evt. uit de diepvries
 • 1/2 el maanzaad

Instructions
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe 12 papieren muffin vormpjes in een muffin-bakblik, of gebruik een siliconen muffin-bakblik (zonder papier).
 • Doe de melk met het gemalen lijnzaad en de appelazijn in een ruime kom, roer het goed door en laat het mengsel minstens 5 minuten staan.
 • Meng alle droge ingrediënten in een andere kom door elkaar.
 • Voeg de vanille, geprakte bananen en de ahorn siroop toe aan het melkmengsel en roer het door.
 • Giet het melkmengsel op de droge ingrediënten en roer door. Voeg de walnoten en de bessen toe en roer nogmaals door. Maar vooral niet teveel roeren, want dan wordt het beslag te nat, zeker als je verse bessen gebruikt.
 • Verdeel het beslag over de 12 muffin vormpjes. Strooi er eventueel nog een heel klein beetje kokosbloesemsuiker overheen, en wat maanzaadjes.
 • Bak de muffins in 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven. Om te testen of ze gaar zijn steek je er een satéprikker in. Als die er droog uitkomt zijn ze gaar. De bovenkant is dan als het goed is een beetje bruin geworden.
 • Laat de muffins even afkoelen en serveer ze warm. Of laat ze helemaal afkoelen en bewaar ze in een afgesloten trommel. Niet te lang natuurlijk; vers is het lekkerst. Maar als je ze eenmaal hebt geproefd, dan denk ik niet dat ze nog lang zullen staan...
 • Eet smakelijk!

2 Comments

 1. Ingrid

  Hoi Karen,

  Allereerst mijn complimenten voor je leuke, informatieve website.

  In het recept schrijf je eerst over kokosbloesemsuiker, maar die vind ik verder niet terug, slechts ahornsiroop. Neem aan dat je de siroop zelf vervangen had door de kokosbloesemsuiker? Ik zou graag hetzelfde doen, of liefst nog dadelpoeder gebruiken. Hoeveel gram heb ik dan nodig denk je?

  Groetjes van Ingrid

  • Karen Drost

   Hoi Ingrid,

   Dank je wel voor je reactie 🙂

   De kokosbloedsuiker staat echt in het lijstje met ingrediënten, 3 ingrediënten onder ahorn siroop… Uiteraard kun je experimenteren met het vervangen van ingrediënten! Houd er dan wel rekening mee dat het resultaat (een beetje) anders kan uitpakken, omdat verschillende ingrediënten verschillende eigenschappen hebben. Als je ahorn siroop vervangt door kokosbloesemsuiker, dan wordt je beslag vaster en je muffins wellicht minder luchtig.

   Dadelpoeder ken ik eerlijk gezegd niet. Dadelsiroop wel, en dat kun je denk ik 1 op 1 vervangen voor ahorn siroop.

   Ik ben benieuwd naar het resultaat!

   Groetjes,
   Karen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating