Menu Close

Ayurveda en de tri-dosha theorie

Het woord Ayurveda komt van de twee Sanskriet woorden Ayur en Veda. Het eerste woord, Ayur, betekent leven of lang leven. Het tweede woord, Veda, betekent kennis of begrip. Het woord Ayurveda betekent dus zoveel als kennis van het leven.

Ayurveda is goed noch slecht. Het is geen geloof of religie. Het is simpelweg een hele oude, praktische methode om het leven te begrijpen. Om te beginnen kan het je helpen om jezelf en jouw unieke constitutie te begrijpen. Van daaruit leer je begrijpen hoe verschillende constituties worden beïnvloed door omgevingsfactoren. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit voeding, klimaat, andere mensen, je werk, etc. Als je snapt hoe je wordt beïnvloed door alles om je heen, dan kun je daarin bewuste keuzes gaan maken. En dat helpt je dan weer om je fitter en gezonder te voelen.

Ayurveda en de drie dosha'sDe basis van de Ayurveda wordt gevormd door de tri-dosha theorie. Men heeft geconstateerd dat alles wat leeft op de een of andere manier wordt “aangestuurd” door iets wat men de drie dosha’s heeft genoemd. Deze dosha’s hebben de namen Vata, Pitta en Kapha meegekregen. Deze theorie geeft een heel praktisch handvat om te begrijpen hoe ieder individueel organisme in elkaar zit en functioneert.

Voor ons Westerlingen klinkt het een beetje vreemd, maar je kunt het zien als de theorie van de zwaartekracht of de evolutie: het zijn theorieën die door steeds meer bewijzen worden ondersteund, en die in de praktijk helpen om te begrijpen hoe iets (of iemand) functioneert. Niks meer en niks minder.

Gezondheid en ziekte

In de Ayurvedische kijk op het leven ben je gezond als je dosha’s in balans zijn. Een disbalans herken je doordat er iets niet optimaal functioneert. Iedere ziekte en ieder ongemak wordt per definitie veroorzaakt doordat je uit balans bent. Balans (evenwicht) is een dynamisch iets. Als je in een vacuüm zou leven zou het statisch zijn, maar in het echte leven sta je voortdurend onder invloed van een veelheid aan invloeden waaraan je je moet aanpassen. Je bent dus onbewust steeds bezig om het evenwicht te herstellen, en daarbij gaat er wel eens iets mis. En dan word je ziek. Dat kan variëren van iets eenvoudigs en relatief onschuldigs als een verkoudheid of griep, tot een chronische en/of levensbedreigende ziekte.

Voeding en medicijnen

Een Ayurvedisch spreekwoord zegt:

Als je de verkeerde dingen eet hebben medicijnen geen zin.
Als je de juiste dingen eet heb je geen medicijnen nodig.

Dit geeft aan hoe groot men het belang van voeding acht. Vandaar dat het in de Ayurveda heel gewoon is dat artsen hun patiënten een verandering in hun voeding voorschrijven in plaats van medicijnen. En daarmee bereiken ze veelal werkelijke genezing van de kwaal. Heel veel “medicijnen” die door Westerse artsen worden voorgeschreven genezen feitelijk niet. Ze onderdrukken de symptomen, maar op het moment dat de patiënt stopt met innemen zijn de symptomen gewoon weer terug.

Dat voeding zo’n grote invloed heeft op onze gezondheid is voor veel Westerlingen maar moeilijk te geloven. Waarom eigenlijk? Immers, iedere cel in je lichaam vernieuwt zich gedurende je leven meerdere keren. De bouwstoffen om nieuwe cellen te bouwen komen uit je voeding. Dan is het toch eigenlijk heel logisch dat voeding van grote invloed is op je gezondheid?