Menu Close

Gezonde voeding

Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe groot de impact van voeding is. Ik heb endometriose en volg sinds begin 2012 een dieet dat ervoor zorgt dat ik klachtenvrij ben. Zonder dit dieet ben ik pijnpatient en moet regelmatig geopereerd worden. Nu kan ik een normaal leven leiden zonder nog meer operaties te ondergaan. Fantastisch toch?

Dat voeding verband houdt met gezondheid wordt wel zo’n beetje door iedereen erkend. Maar hoe groot de invloed van ons voedsel is op onze gezondheid, daarvan zijn zich in onze Westerse samenleving nog maar weinig mensen bewust. Door een samenloop van omstandigheden ben ik in aanraking gekomen met de Ayurveda.

Ayurveda, kennis van het levenAyurveda

De Ayurveda is de Indiase geneeskunde. Dit is een holistische geneeskunde die gebaseerd is op ruim 5000 jaar ervaring. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) erkent de Ayurveda als een volwaardige geneeswijze. Ayurveda betekent “kennis van het leven”. Op Wikipedia en op de website van de Algemene Nederlandse Vereniging voor Ayurvedische Geneeskunde (ANVAG) vind je uitgebreide informatie over wat Ayurveda is. In 2009 heb ik de cursus tot Ayurvedisch voedingsadviseur gevolgd bij het European Institute of Vedic Studies in Parijs.

Ayurveda en gezonde voeding

In de Westerse voedingsleer gaat men ervan uit dat je goed en slecht voedsel hebt, en dat dat voor iedereen hetzelfde is. Volgens de Ayurveda zijn alle mensen verschillend. Als iets voor de ene persoon goed is wil dat niet zeggen dat dat voor iedereen geldt. Je hoort bijvoorbeeld wel eens zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat je dat dus zeker niet mag overslaan. Maar mensen met een constitutie waarin Kapha overheerst doen er juist goed aan om het ontbijt over te slaan.

De Ayurveda is veel genuanceerder dan de Westerse voedingsleer. Dat maakt het wel wat ingewikkelder, want je moet echt naar het individu kijken om te bepalen wat gezond is en wat niet. Maar wat mij betreft is dat ook wat het zo boeiend maakt!