Go Back
Gerookte cashew-kaas met pesto

Gerookte cashew-kaas met pesto

Harde vegan kaas van cashewnoten. Je kunt hem snijden, schaven en raspen. De smaak kun je eindeloos variëren.
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Servings 4 kaasjes

Ingredients
  

Pesto

  • 2 cups verse basilicumblaadjes
  • 2 tenen knoflook
  • zwarte peper uit de molen

Cashew kaas

  • 2 cups rauwe cashewnoten
  • 28 g agar poeder
  • 3 el citroensap vers geperst
  • 1/2 el olijfolie
  • 1/2 tl liquid smoke
  • 1/4 cup voedingsgist
  • 1,5 tl zout
  • 1/2 tl uienpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder

Instructions
 

Pesto

  • Doe alle ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine en maal ze fijn.

Cashew kaas

  • Maal de cashewnoten in een keukenmachine zo fijn mogelijk.
  • Doe 750 ml water in een middelgrote pan en voeg de agar toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten rustig koken.
  • Voeg ondertussen de overige ingrediënten behalve de pesto aan de gemalen cashewnoten in de keukenmachine toe en snijd op hoge snelheid tot je een soort dikke pasta hebt.
  • Haal, als het water met de agar 5 minuten heeft gekookt, de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de cashewmix toe. Roer met een garde. In eerste instantie lijkt het wat klonterig, maar als je blijft roeren zal je zien dat het vrij snel verandert in een gladde massa.
  • Roer dan de pesto er in een keer doorheen. Vooral niet teveel roeren, want je wilt een beetje een afwisseling in kleur in je kaas. Dus 1 of 2 keer doorroeren is voldoende.
  • Verdeel het mengsel gauw over 4 ramekins en zet deze een half uur in de koelkast om op te stijven. Bij mij waren de kaasjes binnen een half uur klaar.
  • Snijd voorzichtig met een dun, scherp mes langs de kaasjes om ze uit de ramekins te halen.
  • Eet smakelijk!