Go Back
Kruidige Italiaanse vegan worstjes

Kruidige Italiaanse vegan worstjes

Vegan, glutenvrij, vrij van soja en tarwe
Prep Time 5 mins
Cook Time 1 min
Total Time 14 mins
Servings 4 worstjes

Ingredients
  

Kruidenmix

  • 1,5 tl venkelzaad
  • 0,5 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl zeezout
  • 1,5 tl knoflookpoeder
  • 1,5 tl paprikapoeder mild
  • 1,5 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 tl oregano

Worstjes

  • 1 cup zwarte ogen bonen
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 65 g champignons
  • 1 uitje
  • 1 teen knoflook
  • 1 el zongedroogde tomaten op olie fijngesneden
  • 15 g voedingsgist
  • 55 g tapioca
  • 1 tl xanthaan gom
  • 0,5 tl liquid smoke

Instructions
 

Voorbereiding

  • Zet de bonen in zeer ruim water en laat ze ten minste 8 uur weken. Ik zet ze de avond van te voren in de week zodat ze bijna 24 uur weken.
  • Spoel de bonen af en zet ze met schoon water en de laurierblaadjes op. Zet het vuur laag als het water kookt en laat de bonen in een uur gaar koken. Giet ze af in een vergiet en laat ze afkoelen.

Bereiding

  • Maal de venkelzaadjes, peperkorrels en het zeezout samen fijn in een vijzel of koffiebonenmaler. Voeg de overige ingrediënten voor de kruidenmix toe en zet weg.
  • Snijd de champignons, ui en knoflook fijn. Verhit de olijfolie en sauteer daarin op laag vuur de champignons, ui en knoflook tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Doe de bonen in een grote kom en stamp ze met een pureestamper of vork. Voeg de zongedroogde tomaten, kruidenmix, voedingsgist en tapioca toe. Meng goed door elkaar. Strooi de lanthaan gom erover en meng nogmaals.
  • Voeg de afgekoelde groenten toe en meng deze door de droge ingredienten. Doe de liquid smoke in een maatbekertje en vul aan met water tot 60 ml. Giet dit over het mengsel en roer het er heel goed doorheen.
  • Verdeel het mengsel in vier gelijke delen. Leg ze op een stuk bakpapier en vorm er een worstje van. Pak ze in in bakpapier en vervolgens in aluminiumfolie. Verwarm 20 minuten in de oven.
  • Serveer de worstjes bijvoorbeeld met rijst en een (zelfgemaakte) tomatensaus. Of laat ze een paar uur afkoelen in de koelkast en gril ze op de barbecue. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd, maar het schijnt prima te kunnen.
  • Eet smakelijk!