Go Back
Zwarte bonen burger

Zwarte bonen - quinoa burgers

Voedzame burgers die je goed kunt invriezen om op een later moment een snelle doch gezonde en lekkere hap te kunnen serveren.
Prep Time 1 min
Total Time 25 mins
Servings 12 burgers

Ingredients
  

  • 150 g zwarte bonen
  • 2 laurierblaadjes
  • 175 g quinoa
  • 1 uitje
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 rode paprika
  • 5 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • peper en zout
  • maismeel

Instructions
 

Een dag van te voren:

  • Doe de zwarte bonen in een schaal en giet er een ruime hoeveelheid water bij. Laat ze zo een nacht of zelfs een dag en een nacht weken.

Voorbereiding:

  • Giet de bonen af en spoel ze schoon. Doe ze in een ruime pan met veel water en de laurierblaadjes. Laat ze in anderhalf tot 2 uur helemaal gaar koken.

Bereiding:

  • Doe de quinoa met 1/4 theelepel zout in een pan met 500 ml water. Breng aan de kook en laat dan op heel laag vuur, liefst met een sudderplaatje ertussen, gaar koken. Als al het water is opgenomen is de quinoa gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Doe dan het vuur uit maar laat de deksel op de pan zodat al het vocht wordt opgenomen. Hierdoor krijg je een mooie, droge quinoa.
  • Maak ondertussen het uitje, de knoflooktenen en de paprika schoon en snijd ze klein.
  • Verhit 2 eetlepels olie en bak hierin de ui, knoflook en paprika op laag vuur gaar. Voeg komijnpoeder en paprikapoeder toe en bak nog een paar minuten mee.
  • Doe de bonen, gebakken groenten en de quinoa in een keukenmachine en meng op lage snelheid door elkaar. Je kan dit ook met de hand doen als je geen keukenmachine hebt. De bedoeling is om alles door elkaar te mengen zonder het al te zeer te verkleinen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vorm van dit mengsel 12 burgers. Het is nogal plakkerig, dus ik heb een lepel gebruikt om wat van het mengsel op te pakken. Dat heb ik op een stuk bakpapier gelegd en met de lepel in de vorm van een burger geboetseerd.
  • Bedek de burgers rondom met maismeel. Je kunt ze nu invriezen of direct bakken.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin op middelmatig vuur 4 burgers. Draai ze na 3 minuten voorzichtig om en bak ze aan de andere kant ook 3 minuten.
  • Herhaal dit nog twee keer voor de overige burgers.
  • Serveer de burgers naar wens in een slablad of broodje, vergezeld van tomaat, paprika en/of vegan creme fraiche. Serveer er een salade bij en je hebt een volledige maaltijd.
  • Eet smakelijk!