Go Back
polenta lasagne

Polenta lasagne met champignons en boerenkool

Prep Time 40 mins
Total Time 1 hr 5 mins
Servings 2 personen

Ingredients
  

  • 500 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 1 el herbes de Provence
  • 125 g polenta (maisgriesmeel)
  • 1 ui
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 250 g champignons
  • 2 tenen knoflook
  • 300 g boerenkool gewassen en fijngesneden
  • 1 tl basilicum gedroogd
  • peper en zout
  • 1 recept beter-dan-kaas-saus
  • 300 ml tomatensaus zelfgemaakt of uit een potje
  • olijven (optioneel)

Instructions
 

  • Breng het water met het zout en de herbes de Provence aan de kook. Zet het vuur laag en voeg al roerend de polenta toe. Laat de polenta een paar minuutjes koken (blijven roeren!), en stort hem dan op een schoon aanrecht.
  • Vorm de polenta tot een plak van ongeveer een halve cm dik en laat hem afkoelen.
  • Maak de ui schoon en snipper hem. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olie en voeg de gesnipperde uit toe. Laat de ui op laag vuur fruiten tot hij glazig is en een beetje bruin begint te worden.
  • Voeg de champignons toe, roer om en zet het vuur hoog. Laat de champignons gaar worden en slinken terwijl je af en toe roert. Maak ondertussen de tenen knoflook schoon en snipper ze. Voeg ze toe als de champignons gaar zijn en laat even meebakken op laag vuur.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Voeg de boerenkool toe aan het champignonmengsel, roer om, en laat de boerenkool garen met het deksel op de pan. Voeg eventueel wat water toe om aanbranden te voorkomen. Voeg tenslotte de basilicum toe. Roer de helft van de kaassaus erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de plak polenta in 2 gelijke delen. Leg een plak onderin een ovenschaal. Verspreid de tomatensaus er overheen en dan het boerenkool mengsel. En dan een paar (of meer) in plakjes gesneden olijven (als je van olijven houdt).
  • Leg de laatste plak polenta erop en verdeel de rest van de kaassaus er overheen. Zet 25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Notes

Ik heb boerenkool uit de diepvries gebruikt. Reeds schoongemaakt en gesneden, dus lekker makkelijk.
En mocht je de hand kunnen leggen op portobello's, dan zou ik die zeker gebruiken in plaats van de champignons. Dat is denk ik nog lekkerder (voor zover mogelijk).