Go Back
100% plantaardige lasagne

Veganistische lasagne met citroen-basilicum-cashewnoten-"kaas"

Prep Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Servings 4 personen

Ingredients
  

Tomatensaus

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 6 vleestomaten in stukjes
  • 1 el kokosolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • peper & zout naar smaak

Citroen-basilicum-cashewnoten-"kaas"saus

  • 1 cup rauwe cashewnoten ten minste 30 minuten in water geweekt
  • 60 ml water
  • 1/2 citroen sap
  • 1/2 cup voedingsgist
  • zout & peper naar smaak
  • 1 tl Dijon mosterd (mild)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 1/2 cup basilicumblaadjes

Lasagne vulling

  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gesnipperd
  • 2 el kokosolie
  • 250 g champignons in plakjes
  • 2 kleine courgettes in stukjes
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 el tamari of ketjap assam (optioneel)
  • peper & zout
  • 9 bladen lasagne

Instructions
 

Tomatensaus

  • Verhit de olie in een pannetje en voeg de ui en knoflook toe. Fruit deze op laag vuur tot de glazig en een beetje bruin zijn. Voeg dan de tomaten toe, zet het vuur even hoog tot alles goed warm is, en zet dan het vuur weer laag. Breng op smaak met oregano, peper en zout en laat nog eventjes doorpruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen.

Citroen-basilicum-cashewnoten-"kaas"saus

  • Giet de cashewnoten af, doe ze in een keukenmachine of blender, voeg de overige saus-ingredienten toe, en maal op hoge snelheid tot een gladde saus.

Lasagne vulling

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig en bruin zijn. Voeg de overige groenten toe en sauteer ze tot alles gaar is. Breng op smaak met tamari of zout en peper.

Lasagne

  • Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje tomatensaus. Leg daarop achtereenvolgens een laagje lasagnebladen, "kaas"-saus, groenten, tomatensaus, lasagne, "kaas"-saus, groenten, en eindig met weer een laagje tomatensaus, lasagne en "kaas'-saus.
  • Bedek de schotel met aluminiumfolie waar je een paar gaatjes in prikt. Zet de schotel 40 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de folie en laat de schotel nog 5 minuten in de oven staan.
  • Eet smakelijk!