Go Back
Dal tarkari

Dal tarkari (soep van mung dal en groente)

Heerlijke stevige soep met een Indiaas met specerijen zoals gember, komijn en kurkuma.
Cook Time 45 mins
Total Time 45 mins
Servings 6 personen

Ingredients
  

  • 250 g mung dal
  • 1,5 l water
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 tl kurkuma
  • 300 g groente, gesneden bv broccoli, bloemkool, pompoen
  • 2 el kokosolie
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 1 tl gember, geraspt
  • 1/2 tl asafoetida
  • 2 tl zout
  • 1 el korianderblad, fijngehakt
  • 2 citroenen in schijfjes gesneden

Instructions
 

  • Was de dal en laat hem uitlekken. Breng het water met de laurierblaadjes aan de kook en voeg de dal toe. Als het water opnieuw aan de kook komt, dek je de pan half af en draait de vlam laag. Laat alles 20 minuten koken, totdat de dal redelijk zacht is.
  • Verwijder het schuim en voeg de kurkuma toe. Doe de gesneden groenten erbij, leg het deksel weer op de pan en laat de dal doorkoken tot de groenten gaar zijn en de dal helemaal kapot gekookt is. Laat de dal op een lage vlam doorkoken terwijl je de massala klaarmaakt.
  • Verhit de kokosolie in een klein koekenpannetje en bak er de komijnzaadjes en de cayennepeper in. Even roeren. Als het komijnzaad donker wordt, voeg je de gember en de asafoetida toe. Laat alles nog een paar seconden bakken. De pan even draaien en kantelen en dan de specerijen in een beweging bij de dal doen (voorzichtig!).
  • Haal de pan van het vuur, voeg het zout toe en roer alles even door. Leg het deksel weer op de pan en laat de specerijen ongeveer 5 minuten in de dal trekken. Eventueel kun je hem pureren met de staafmixer of in een blender. Garneer de dal met de koriander en de schijfjes citroen.

Notes

* Mung dal is bij toko en natuurvoedingswinkel te koop als hele boon of gespleten. In dit recept wordt de gespleten vorm gebruikt, die is heel snel gaar. Als je de hele boon gebruikt, zet deze dan 12 tot 24 uur van te voren in ruim water te weken. Het geeft niet als de bonen al een beetje beginnen uit te lopen tegen de tijd dat je ze gebruikt.
** Als je in plaats van soep een stevig gerecht wilt om als bijgerecht te serveren, voeg dan minder water toe. Begin met 750 ml, en voeg indien nodig meer toe.